Frp vil fjerne øl-gardinene, oppheve skjenketidene og la 18-åringer kjøpe sprit

Foto: Nils Collett Vogt (NA24)

Frp vil la deg kjøpe øl så lenge butikken har åpent. Hva synes du?

11.01.13 13:49

I sitt forslag til nytt partiprogram, som fredag sendes ut på høring internt i partiet, foreslår Frp at butikkene skal få selge øl så lenge de har åpent.

- Fremskrittspartiet tror en mer liberal alkoholpolitikk vil føre til et mer avslappet forhold til alkohol og sunnere drikkevaner, samt å få omsetning av alkohol inn i lovlige former, står det i programforslaget.

Programkomiteen foreslår også at hver enkelt kommune selv skal få bestemme når utesteder skal få skjenke alkohol.

De ønsker dessuten at 18-åringer skal få kjøpe sprit, samt å sette ned avgiften på alkohol og tobakk slik at den kommer på linje med våre naboland - for å hindre handelslekkasje og smugling.

- Vi ønsker en vesentlig liberalisering, det er det ikke noen tvil om, sier Himanshu Gulati, leder av FpU og medlem av programkomitéen.

Her kan du lese hele programforslaget

Hva mener du om forslaget? Si din mening i kommentarfeltet!

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)

- Tåpelig symbolpolitikk
Gulati karaktiserer øl-gardinene som tåpelige.

- Øl-gardiner og snus-skap er ikke noe annet enn tåpelig symbolpolitikk, sier han til Nettavisen.

- Jeg tror de fleste ser hvor byråkratisk og unødvendig det er. Når en drar innom butikken etter jobb klokken 21, så kan en ikke ta med seg en sekspakning med øl. Det er rett og slett tungrodd detaljstyring, og ikke noe annet, sier Gulati.

Han mener problemet ikke er de som ønsker øl på kvelden, men heller de som komme på butikken klokken 09 på morgenen for å kjøpe øl.

- Vi mener også det er unødvendig at det settes en høyere grense enn myndighetsalder på kjøp av sprit. Når man er 18 er man myndig, og da må man også få lov til å kjøpe lovlige varer, sier FpU-lederen.

- Kan ha døgnåpent
Han mener det dessuten er viktig at kommunene også får mer frihet i alkoholpolitikken.

- Vi ønsker ikke skjenking døgnet rundt, men det vi ønsker er en mer liberal politikk, at kommunene selv skal få avgjøre skjenketid. Vi mener regelverket i dag er for strengt, sier Gulati.

I dag er det nasjonale myndigheter som bestemmer skjenkestopp.

- Men dette betyr vel i praksis at kommuner selv kan bestemme at de skal ha døgnåpen skjenking?

- Hver kommune må få bestemme det, sier han.

- Tror du dere får gjennomslag for dette i en eventuell ny borgerlig regjering?

- Ja, vi har tro på dette. Jeg er egentlig litt overrasket over hvor stor oppmerksomhet dette har fått i dag. Norge er et land med svært strenge regler, og det vi gjør er å gjøre Norge mer normalt sammenlignet med våre naboland og andre land vi besøker. Jeg vil ikke si at Frp står for en stor endring, men vi står for en normalisering, sier han.

- Ansvar for egne handlinger
I programforslaget står det også at partiet ønsker å liberalisere røykeloven, og at Norge skal følge EUs regler for import av alkohol og tobakk.

De vil i tilegg at det skal være lov å markedsføre alkohol.

- Den beste forebyggende alkohol- og tobakkspolitikken ligger i opplysningsvirksomhet og bevisstgjøring av den enkeltes ansvar for egne handlinger, skriver komiteen.

Det står videre at «vi erkjenner at overdreven bruk av tobakk og alkohol kan føre til alvorlige helseproblemer, og er tilhengere av offentlig informasjon om skadevirkninger».

- Vi vil likevel motsette oss byråkratiske tiltak som tar sikte på å hindre at voksne mennesker kan nyte lovlige produkter, påpeker programkomiteen.

Her kan du lese forslaget til nytt prinsippprogram

KrF: - Vil føre til mer bruk
Kristelig Folkeparti er ikke særlig glad for Frps programforslag.

- Vi vet at økt tilgjengelighet fører til mer bruk, og at det også gjør at man får mer vold, sier KrFs helsepolitiske talskvinne, Line Henriette Hjemdal, til Nettavisen.

- Forslaget til Frp gir en alkoholpolitikk som fører til mer bråk og mer vold, og da trenger vi dessuten mer politi, sier Hjemdal.

Hun påpeker at KrF, i motsetning til Frp som setter individets frihet i høysetet, står for en solidarisk alkoholpolitikk.

- Vi står for en politikk der vi tar hensyn til ungdommen, familien og de som sliter med et for stort alkoholforbruk, sier hun.

- Hva tenker du om et mulig regjeringssamarbeid når Frp ønsker en så liberal alkoholpolitikk?

- KrF kommer ikke til å gå på kompromiss med vår solidariske alkoholpolitikk, samme hvilken posisjon vi er i. Så håper jeg landsmøtet til Frp tar mer hensyn til de som trengs å ta hensyn til i ruspolitikken, enn det Per Sandberg og programkomitéen til Frp så langt har vist, sier Hjemdal.

Skal vedtas på landsmøtet
Høringsfristen går ut 1. februar, og det endelige partiprogrammet skal vedtas på Frps landsmøte i mai.

Et programforslag har tidligere vært ute på høring eksternt, og etter flere innspill har forslaget blitt justert til det som nå foreligger.

Si din mening i kommentarfeltet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag