Gå til sidens hovedinnhold

- Frp vil ikke at info skal lekke rett til First House

Professor mener Frp nå må passe på.

På Frps landsmøte i helgen ble Sylvi Listhaug (35) gjenvalgt til Frps sentralstyre. Listhaug jobber i First House, som har rekruttert mange eks-politikere, som tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen, Frps Tor Mikkel Wara og tidligere statssekretær Jan-Erik Larsen (Ap), for å nevne noen.

Fra talerstolen argumenterte hun for at det er viktig at ikke alle medlemmene driver med politikk på heltid.

- Misbruk
Men det er mange uenige i. I DN tirsdag uttaler topp-politikere i Høyre, KrF og Venstre at det er «uakseptabelt, prinsippløst og amatørmessig» at Listhaug fortsetter i sentralstyret hvis Frp kommer i regjering.

Professor Anders Todal Jenssen ved NTNU, sier til Nettavisen at dette kan bli veldig uheldig:

- Et politisk parti i prinsippet er en organisasjon i sivilsamfunnet, så hun blander ikke den type roller. Men hun kan misbruke firmaets ressurser til partiets beste – noe som blir en sak mellom PR-byrået og partiet, sier Todal Jenssen til Nettavisen.

Vi tilbyr rådgivning på strategisk nivå innen finansiell og politisk kommunikasjon, virksomhetskommunikasjon, krise- og mediehåndtering. Våre medarbeidere har erfaring fra topposisjoner innen politikk, samfunns- og næringsliv, finans og media.

- PR-byrået er partner i mange saker - alt fra politisk lobbying til å fremme interessene til noen selskaper fremfor andre, så det kan bli reaksjoner fra mange hold - ikke bare ledere blant opposisjonen, sier professoren.

- Kan ikke ha en situasjon hvor informasjon lekker
- Jeg tviler på at Frp i regjering vil ha en situasjon hvor informasjon lekker fra sentralstyret til PR-byrået. Det må de passe på, sier han.

- Hvilke konsekvenser tror du dette kan få for Listhaug?

- Det kan bli en konsekvens at hun må trekke seg. Hvis ikke, må Frp lage noen regler om at regjeringsarbeid ikke skal diskuteres i sentralstyret i Frp. Frp har ingen etablert praksis på dette, stadfester Todal Jenssen.

Han legger også til at det er sjelden sensitiv informasjon fra regjeringsarbeidet behandles i partiorganene.

Todal Jenssen sier det praktiseres ulikt fra parti til parti i hvilke organer beslutningene fattes.

Flere toppolitikere i de borgerlige partiene reagerer kraftig, skriver Dagens Næringsliv. Venstre-leder Trine Skei Grande mener Listhaug må bestemme seg for hva hun vil.

- Det er prinsippløst å tro at alskens roller kan kombineres med sentralstyreverv. Problemet er at kundelistene til PR-byråene er hemmelige, sier Grande til avisen.

Ikke akseptabelt
Mandag sa Listhaug til Dagens Næringsliv at hun ikke hadde blitt valgt av landsmøtet, dersom hennes jobb i First House var et problem.

- Sylvi Listhaugs holdninger er ikke akseptable i en borgerlig regjering, fordi en slik regjering må etablere noen arbeidsregler som sikrer armlengdes avstand til kommunikasjonsbyråer, sier Høyres Per-Kristian Foss.

Han sier han setter pris på partikollega Julie Brodtkorbs standpunkt. Som direktør i PR-byrået JKL fastslo hun mandag at hun vil trekke seg fra Høyres sentralstyre straks partiet skulle komme i regjering.

Jobbe for hvem?
- Det vil være uakseptabelt at for eksempel en kommunikasjonsrådgiver skal sitte i et arbeidsutvalg eller et sentralstyre sammen med ledende statsråder. De kan jo ikke vite hvem hun jobber for, sier Foss.

Han sier det i teorien kan være for et annet politisk parti, for oljeselskaper som jobber for å få innført lavere skattesatser, eller bedrifter som er inne i forhandlingsprosesser med regjeringen.

- En dobbeltrolle som Listhaug ser for seg, blir umulig, sier Foss, som ikke aksepterer Listhaugs standpunkt om at hun er i stand til å vurdere sin egen habilitet.

Tilbakeholden
KrF-leder Knut Arild Hareide er tilbakeholden med å kritisere Listhaug, men også han roser Julie Brodtkorbs standpunkt om å trekke seg fra Høyres sentralstyre dersom partiet kommer i regjering.

- Det skal ikke være noe yrkesforbud, men folk må være varsomme og ikke havne på flere sider av bordet, sier han.

Nettavisen har konfrontert Listhaug med artikkelen, og avventer tilbakemelding.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken