*Nettavisen* Nyheter.

Frp vil sende alle asylsøkere til Afrika

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Fremskrittspartiet forslår at det opprettes norske asylmottak i Afrika.

11.07.09 15:34

Frps innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener mottakene i Afrika må til for å møte den rekordhøye tilstrømningen av asylsøkere til Norge.

Alle asylsøkere skal ved ankomst til Norge flys til mottakene i Afrika. Amundsen sier til Verdens Gang (VG) at han kan se for seg unntak, men at ordningen i utgangspunktet skal gjelde alle.

Tanzania og Uganda
– Vi mener Utenriksdepartementet bør ta kontakt med myndigheter i afrikanske land som i dag mottar norsk bistand, med tanke på å komme fram til en avtale om å opprette asylmottak i disse landene, sier Amundsen.

Han nevner land som mottar direkte budsjettstøtte fra Norge, blant annet Uganda og Tanzania.

– Tanzania egner spesielt godt fordi det mottar mye i direkte støtte, rett inn i statsbudsjettet. Samtidig er det et relativt stabilt land, mener Amundsen.

Han regner med at dette vil føre til at mange asylsøkere vil droppe å komme til Norge.

Jensen støtter forslaget
– Det gjelder lykkesøkere som ikke har krav på asyl. Vi mener at bare ti prosent av asylsøkerne har krav på å bli i Norge ut ifra en streng tolkning av FNs flyktningkonvensjon. Der er hjertelig velkommen, legger han til.

Partileder Siv Jensen støtter forslaget.

– Jeg synes dette er en veldig god idé, som vi vil prøve å gjøre alt for å få realisert, sier Jensen.

Per-Willy Amundsen understreker at standarden på asylmottakene i afrikanske land må ha samme standard som dagens norske mottak.

– For dumt
– Ojojoj, dette er simpelthen for dumt. Amundsen lykkes ikke engang i å være provoserende, fordi et slikt forslag ville være helt ugjennomførbart, både rent praktisk, men også all tid det er et heftig brudd på internasjonale lover og regler som Norge har forpliktet seg til, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande til Nettavisen.

– Tar dere ikke Frp på alvor?

– Nei. Ikke i denne sammenhengen i alle fall. Dette er et godt bevis på hvorfor Venstre aldri noensinne vil danne regjerning med den gjengen. Jeg har ikke engang hørt et slikt forslag fra høyreeksteme partier. Skulle Frp ende opp med regjeringsmakt kommer virkeligheten til å treffe dem som et slag i trynet, sier Grande.

Statssekretær Laila Gustavsen (Ap) synes heller ikke det er noen god idé å sende asylsøkere til Afrika.

– Vi mener en vellykket integrering starter når asylsøkerne kommer til Norge, gjennom språkopplæring og tilpassing til det norske samfunnet. Det får man ikke hvis man sitter to år i mottak i Tanzania, sier hun til VG.

Venstres medisin
Per-Willy Amundsen hevder norsk asylpolitikk er fullstendig ute av kontroll, og at det er et prekært behov for «innstramming».

– En måte å bli kvitt de store asylmottakene på er få ned saksbehandlingstida. Problemene rundt returnerningen av asylsøkere som ikke har rett til opphold er i stort omfang knyttet til at saksbehandlnga tar for lang tid. Samtidig ser vi at politiet utlendingsenhet produserer en del rare nyheter, så det er nok på tide å få orden på strukturen. Problemet med dagens regjering er at de ikke har frigitt nok ressurser til å få effekitivitet i systemet, mener Grande.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag