*Nettavisen* Nyheter.

Frp vil sette Schengen-avtalen til side

Finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) holder tale under Fremskrittspartiets landsstyremøte i Oslo søndag formiddag. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Frps landsstyre krever tiltak for å redusere innvandringen til Norge.

26.10.15 10:28

Det ventes opptil 25.000 asylsøkere i år, og over 30.000 neste år, ifølge UDI. De midlertidige mottakene for asylsøkere koster nå staten over 150 millioner kroner hver måned. Den største aktøren får over 60 millioner kroner. Asyltilstrømningen kan komme til å koste 750 milliarder, ifølge en beregning gjort av NRK.

Under helgens landsstyremøte i Frp innledet partileder Siv Jensen den politiske debatten.

- Vi kan ikke ha ordninger som er så gode at flere asylsøkere enn det som er naturlig velger Norge. Det kan ikke fremstå som mer attraktivt å søke asyl i Norge enn i andre land, sa hun blant annet i talen.

Les også: Erna frykter svenske tilstander

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Asylsøkere eskortert av politiet går over et jorde på grensen mellom Kroatia og Slovenia. Foto: Jure Makovec (Afp)

- Reduserer asyltilstrømningen

I en enstemmig resolusjon som ble vedtatt, uttaler partiet blant annet.

Fakta

Fakta om europeiske migrasjonstiltak

«FrP har i flere tiår vært kritisk til den norske asyl-, innvandrings-, og integreringspolitikken, og har like lenge tatt til orde for å gjøre endringer som gjør den samlede innvandringen til Norge bærekraftig og fornuftig. Gjennom en restriktiv, men rettferdig asylpolitikk, kombinert med å stille tydelige krav til integrering, så har FrP i mange år fremmet forslag som ville redusert den asyltilstrømingen vi nå ser.»

Vil opprette full grensekontroll

Partiet ønsker å oppheve Schengen-avtalen midlertidig.

«Det er i dagens situasjon helt nødvendig at Norge bruker de muligheter vi har innenfor Schengen-avtalen til å suspendere avtalen midlertidig for å opprette full grensekontroll.»

Elleve europeiske land er allerede blitt enige om nye tiltak for senke tempoet i flyktning- og migrasjonsstrømmen gjennom Europa.

Blant annet skal det settes opp 100.000 mottaksplasser for flyktninger langs Balkan-ruten, og det skal utplasseres en ekstra politistyrke på 400 politifolk i Slovenia, hvor det har kommet over 60.000 flyktninger de siste ti dagene

I tillegg skal landene ta på seg større ansvar for å registrere alle flyktninger som ankommer.

Det skal bli slutt på uten videre å slippe flyktninger gjennom sitt eget land og videre til neste land, sa EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker etter møtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.