– Studenter som blir tatt for juks må bli fratatt stipendet. Det bør skje ved at hele stipendet blir gjort om til studielån, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun viser til at Aftenposten nylig kunne fortelle at stadig flere studenter blir tatt for juks ved universiteter og høyskoler. Hittil i år er det oppdaget 20 tilfeller av juks bare ved Universitetet i Oslo. Bedre kontrollrutiner gjør at flere som jukser blir tatt nå enn før.

En undersøkelse utført for studentavisen Universitas kunne fortelle at fem prosent av norske studenter innrømmer å ha jukset på eksamen.

Mette Hanekamhaug mener kunnskapsministeren ikke tar problemet med juks alvorlig nok.

– Nå får elever som blir tatt for juks utestengning i ett eller to år. Det er en for svak reaksjon. Stipendet må omgjøres til lån. Det vil være et økonomisk insitament som virker. Det er spesielt den siste tiden av studiet at juks er et stort problem, og da vil det svi ekstra dersom stipendet blir gjort om til lån, sier Hanekamhaug.

Hun peker på at studenter i dag kan få stipend på 40 prosent av studielånet. Frp vil øke den andelen til 50 prosent. (ANB)