RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frp vil utnytte EU-krisen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Frp-nestleder Per Sandberg vil utnytte den økonomiske krisen i Europa til få bygd veier og jernbane i Norge.

- Det kan virke kynisk, men det kan også være solidarisk med arbeidsledige europeere. Vi bør utnytte muligheten til å bygge verdens beste infrastruktur, sier Per Sandberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Lørdag skisserer han opplegget for den nye programprosessen i Fremskrittspartiet. Beskjeden er at partiets medlemmer må våge å tenke nytt for raske endringer i det norske samfunnet.

Store endringer
- Jeg tror det kommer til å skje mer de neste ti årene enn det som har skjedd på de foregående femti, sier Frp-nestederen.

- Vi må i større grad tenke strukturer og systemer. Frp må være partiet som tør å ta de debattene, sier Sandberg og varsler en ny runde om færre og større kommuner her i landet.

- Vi må styrke lokaldemokratiet som dagens regjering har svekket hver dag de har sittet med makten. Han nevner en rigid plan- og bygningslov og restriksjoner på snøscootertrafikk som eksempler.

Må tenke nytt
Men Per Sandberg har også en beskjed til de andre partiene.

- Det er de som må tenke i Fremskrittspartiets baner om handlingsregelen og bruk av oljepenger, ikke omvendt, poengterer Frp-nestlederen.

- Det kommer til å tvinge seg fram en slik måte å tenke på. For å få best realavkastning må mer av oljeformuen investeres i Norge. Forfallet og etterslepet er så stort. Norge kommer til å tape ytterligere konkurransekraft fordi vår infrastruktur ikke henger med i forhold til resten av Europa, sier han.

Modernisere
- Andre europeiske land har allerede tredjegenerasjons infrastruktur på plass både når det gjelder veier, jernbane og andre kommunikasjoner. Vi har det ikke. Derfor må Norge foreta større realinvesteringer for å utjevne konkurransen mellom Norge og resten av Europa. Samtidig som vi må ta grepet å avbyråkratisere, effektivisere og modernisere offentlig sektor, sier Sandberg.

- Man må gjerne snakke om den nordiske og norske velferdsmodellen, slik den er i dag og var for ti og tjue år siden, men det systemet er ikke bærekraftig, hevder Frp-nestlederen.

Åpne grenser
Han peker på at det er åpne grenser inn til Norge samtidig som Europa sliter med lavkonjunktur og arbeidsledighet.

- Europeiske land får lavere kostnadsnivå mens kostnadene fortsetter å øke i Norge. Dermed har vi en unik mulighet til å hente kompetanse og arbeidskraft fra EU. Vi mangler mange ingeniører. De som kommer til Norge bør ha lønn og sosiale vilkår i samsvar med det landet de bor i. Hvis de bosetter seg i Norge betyr det norske vilkår, sier Sandberg.

Flere nordmenn
Han mener vi må ta inn over oss spådommene fra Statistisk sentralbyrå.

- Disse tallene forteller at det vil være mellom 12 og 13 millioner nordmenn i 2100. Fram til 2025 vil det bli en stor befolkningseksplosjon, særlig i de store byene, sier Sandberg.

- Samtidig kan vi forvente sosial uro og store folkeforlytninger ellers i verden. Den vil være en utfordring når Norge da virker som en forlokkende honningkrukke, sier han.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere