RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frps 101 punkter blir slaktet av «alle»

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Til og med Erna Solberg er krass mot sin potensielle regjeringspatner.

Fremskrittspartiet la i dag frem sin mye omtalte 100-dagers plan, med 101 tiltak de vil gjennomføre i løpet av de første tiden hvis de skulle komme i regjeringskontorene.

Les også: Slik vil Frp endre Norge

TV 2s politiske redaktør var raskt ute med å stemple planen som et langt politisk gjesp, og at det ikke var noe nytt der.

- Utredninger og komiteer
Høyre, som ønsker å gå i regjering sammen med Fremskrittspartiet, er heller ikke spesielt imponert over denne listen.

- Det mest overraskende er at det er så lite som loves gjennomført. Det er forslag som skal fremmes, saker som skal utredes, arbeid som skal startes opp og utvalg som skal settes ned. 100-dagers-revolusjonen er avblåst og erstattet med utredninger og komiteer, sier Erna Solberg.

Frykter for den interne kampen
Solberg påpeker at alle kan fremsette forslag, men at det er politikken en får gjennomført som betyr noe. Hun frykter nå at bråket på borgelig side er i ferd med å ta livet av eventuelle regjeringsdrømmer.

- Sponheim og Jensen har signert på skriftlige garantier forfattet av journalister, som gjensidig utelukker hverandre. Da kan en borgerlig politikk bare bli gjennomført på to måter; enten ved at Sponheim og Jensen modererer sine skriftlige garantier, eller ved at velgerne sørger for at Høyre blir så stort at garantiene ikke får noen betydning, avslutter Erna Solberg.

KrF er også kritiske
- FrPs 100-dagers plan vil føre politikken i feil retning i viktige saker for KrF, som for eksempel miljø, bistand, distriktspolitikk og asylpolitikk. Vi savner viktige punkter på skole og familie og ser ikke mange spor av fattigdomsbekjempelse i FrPs første 100 dager. I tillegg er forslagene om frislipp av alkoholsalget kunnskapsløse og usolidariske, sier KrFs nestleder Dagrun Eriksen.

KrF slakter også satsingen på oljevirksomhet, kutt i bistand og strengere innvandringspolitikk.

Men ikke alt er dårlig. KrF påpeker blant annet satsningen på frivillige organisasjoner, bedre vilkår for private skoler og forslagene om å redusere skattene for bedriftene, for å trygge arbeidsplassene.

Miljeøvernforundet slakter miljøsatsingen
– Gjennom 100-dagersprogrammet vil FrP legge til rette for økt forurensing fra de som allerede forurenser mest, oljeindustrien og veitrafikken, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund.

– FrP vil åpne for oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, uansett hvilke konsekvenser dette har for fødestua til den siste store torskestammen i verden, sårbar natur og klima.

Ap så i glasskulen
Arbeiderpartiet slaktet punktene til Frp nesten et døgn før de ble lagt frem.

Les også: Se hvordan Ap henger ut Frp

Lørdag fortsetter Stoltenberg slakten av sin hovedmotstander:

- Dette er kjent Frp-politikk og knapt noe som helst nytt. Og det er definitivt ikke en politikk som kan styre Norge trygt gjennom den økonomiske krisen, sier Jens Stoltenberg til NTB.

- Må ikke finne på å stemme Frp
- Folk som er opptatt av skole og miljø må ikke finne på å stemme Frp, sier SV-leder Kristin Halvorsen etter å ha lest FrPs 100-dagers program.

(I SVs pressemelding står det «må ikke finne på å stemme SV», men vi antar at det er feil)

SV-lederen ser ingen visjoner for å ruste opp skolen og bygge kunnskap for framtida.

- De planlegger for omfattende privatisering og milliarder i skattelette, og har ikke ei krone å avse til skolen. Det eneste de kan tilby er karakterer i barneskolen, mer konkurranse og privatisering.

Hun mener at det FrP kaller fornying, er i realiteten en gammelmodig politikk:

- Her er ingen løsninger på de store utfordringene for framtida: Klimakrisen og omstillingen fra oljeavhengighet til ny fornybar energi. Miljøpolitisk er dokumentet en skandale. De skal åpne Lofoten og Vesterålen for oljeaktivitet allerede neste år. Her tas ingen føre var hensyn, konkluderer hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere