PS! Denne saken ble publisert i mai 2013.
Nettavisen skrev fredag om Aspøy skole i Ålesund, som har søkt 17. mai-komiteen om å få bruke andre flagg enn det norske i 17. mai-toget.
Har du tips eller innspill? Kontakt Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no !
- Dette er flagg i papir med norsk flagg på én side, og et annet flagg på andre sida, for elevene som ønsket det, sier rektor Ann Elin Haadem til Sunnmørsposten.
Saken har skapt stor debatt, og leserne deler og kommenterer saken på Nettavisens Facebook-side.
- Helt vannvittig
En av dem som har engasjert seg i debatten er Oslo Frps femtekandidat til Stortinget, Aina Stenersen.
I 2008 gikk Oslo-ordfører Fabian Stang ut og overprøvde 17. mai-komiteen, som ønsket å forby andre flagg enn det norske.
Det mener Stenersen var en gal beslutning.
- Vi er imot at dette skal være lov i Oslo, og mener det er helt vanvittig at folk skal gå med andre flagg enn det norske når vi feirer vår nasjonaldag. Vi gjør alt vi kan for å forby dette i Oslo, og er lei oss for at Høyre har en annen tilnærming, sier hun til Nettavisen.
Les redaktør Gunnar Stavrums kommentar: Hvem ødelegger 17. mai?
- Skolenes ansvar
Stenersen understreker at Frp har stemt for at man bør få lov til å bruke andre flagg i barnetoget.
- Oslo FrP stemte for i formannsskapet at man kan søke om lov til å bruke andre flagg enn norske i barnetoget. Men hitill er problemstilligen lik null. Det jeg tar tak i er holdningen om at det er ok å bruke andre flagg enn det norske på bakgrunn av søknaden til skolen i Ålesund til 17.mai komiteen.
- Hvorfor er dette et problem?
- Signalet man sender ut ved å åpne for andre flagg i 17. mai-toget er at norske verdier er det ikke så farlig med. Hvis man føler seg norsk bør man ikke ha behov for å vifte med flagg fra et annet land. Jeg tviler på at jeg ville fått lov til det om jeg reiste til et ikke-vestlig land og gjorde det samme, sier hun.
- Det er vel ikke mange ikke-vestlige land som feirer nasjonaldag som nordmenn?
- Jeg tror heller ikke jeg ville fått lov i Sverige, sier Stenersen.
- Hvem skal gripe inn overfor barna som ønsker å gå med disse flaggene?
- Skolene har et ansvar for å videreformidle at vi feirer Norges grunnlov. Jeg registrerer at skolen i Ålesund som har søkt om dette er en skole med høy andel minoriteter, som gir etter for multikulturelt press. Det er skolens ansvar ikke å gi etter, påpeker hun.
- Blir 17. mai mindre norsk om flaggene har ulike farger?
- Ja, det ødelegger dagen. Jeg er selv født og oppvokst på Skullerud øst i Oslo, der var dette aldri et spørsmål en gang da jeg vokste opp. På grunn av Arbeiderpartiets fokus på det multikulturelle Norge skjer ting som dette, sier hun.
- Fabian Stang gikk i 2008 ut og sa at alle barn skulle få bære det flagget de ville i 17. mai-toget. Har din nasjonaldagsfeiring vært ødelagt siden den gang?
- Absolutt, ja. Når jeg ser andre flagg blir jeg lei meg. Jeg synes det er negativt at ikke alle kan respektere norske verdier, avslutter Stenersen.
- Vil ikke forby
Fabian Stang mener fortsatt at det skal være lov å bære det flagget man ønsker på 17. mai.
- Et forbud kan virke mot sin hensikt og åpne for å politisere 17. mai, barnas dag. Da kan vi risikere at noen bevisst bryter forbudet utelukkende for å provosere, og får å få oppmerksomhet om sin sak. Det ville også tatt seg dårlig ut om politiet skulle konfiskere flagg på nasjonaldagen, sier ordførerens politiske rådgiver Rune Dahl til Nettavisen.
I 2008 døde saken etter noen ukers heftig debatt i forkant av nasjonaldagen. Ordføreren har aldri opplevd det som noe problem med andre flagg enn det norske i 17. mai-toget.
- Jeg oppfordrer fortsatt alle til å bære det norske flagget, men ønsker ikke et lovforbud mot å bruke andre, sier Stang.
Les også: Saken om flaggnekt på 17. mai eksploderte - tre år etterpå:

Sak om flaggnekt på 17. mai eksploderte - tre år etterpå
Hva mener du om denne saken? Delta i debatten i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til en saklig debatt. Rasistiske og hatefulle ytringer vil bli slettet.