Natt til søndag 30. april fant det mye omtalte Frp-nachspielet sted, og søndag en uke senere ble det klart at Frp oppretter sak mot deres egen ordførerkandidat i Oslo, Lars Petter Solås, etter voldshendelsene på etterfesten.

Les også: Solås beklager: – Jeg er skuffet over meg selv

– Vi har fått varsel/bekymringsmelding og tar dette på alvor. Atferden som enkelte medier beskriver er fullstendig uakseptabel og noe vi overhodet ikke skal ha noe av blant våre folke- og tillitsvalgte, og i partiet, skrev assisterende partisekretær i Frp, Helge Fossum i SMS til Nettavisen lørdag.

Hva som egentlig foregikk internt i partiet i dagene etter nachspielet er likevel uklart.

Fra før av er det kjent at flere medlemmer av partiet måtte kaste Solås ut av hotellrommet, men de to Nettavisen-journalistene som var til stede på nachspielet gjorde også to høytstående Frp-rådgivere oppmerksom på Solås sin atferd. Dette fikk partiet beskjed om rett etter hendelsene, og dagen etter.

Likevel tok det fem dager før Frp tok kontakt med Nettavisens journalister etter hendelsen, for å høre hva som hadde foregått. Det var Frps kommunikasjonssjef, Jon Helgheim, som til slutt torsdag kveld ringte journalisten som var blitt tatt kvelertak på av Solås, for å høre om hendelsesforløpet.

– Takk for sist!

I mellomtiden var det kun én person fra Frp som hadde tatt kontakt med sistnevnte journalist, og det var Lars Petter Solås selv.

Tirsdag ettermiddag sendte Solås nemlig en e-post til den samme Nettavisen-journalisten han et par dager tidligere hadde tatt kvelertak på, og innledet: «Hei og takk for sist!».

I fortsettelsen av e-posten spør Solås om journalisten er interessert i en sak Frp-politikeren har forsøkt å selge inn tidligere.

– Jeg mistenker at han har vært så full at han hadde glemt det som skjedde, og at tirsdag hadde Frp fortsatt ikke fortalt ham om det, sier journalisten til Nettavisen.

Vedkommende forteller at det ble purret på Frp torsdag ettermiddag for å høre hvorfor de ikke hadde tatt kontakt med Nettavisen angående hendelsen. Noen timer senere ringte altså Helgheim.

– Hva tenker du om at det gikk fem dager før du hørte noe?

– Vi synes vel mest at det var merkelig at det gikk fem dager før de spurte hva som hadde skjedd, sier journalisten.

Frp beklager

Mandag formiddag har Nettavisen vært i kontakt med Jon Helgheim, som bekrefter at han tok kontakt med den involverte journalisten. Utover det viser han til uttalelsene til Fossum.

Nettavisen har gjentatte ganger spurt Frp om hvorfor Solås ikke hadde blitt informert om hendelsen tirsdag ettermiddag, men partiet ønsker ikke å kommentere det på nåværende tidspunkt.

Søndag kveld skrev imidlertid Fossum i en melding til Nettavisen at partiet beklager hendelsen. Se hele svaret hans nederst i saken.

– Uansett hva som viser seg å eksakt ha skjedd, vil vi beklage til alle som har opplevd ubehageligheter eller annet under vårt landsmøte.

Han opplyste videre at Solås selv er sykmeldt, og at partiledelsen er i tett dialog med ham.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Solås selv, uten hell. Men via Fossum kommuniserer Solås at han skal ha fått i seg for mye alkohol.

– Jeg fikk i meg altfor mye alkohol denne kvelden. Jeg fikk i meg mer alkohol enn at jeg hadde kontroll. Det og alt dette kan ha medført beklager jeg på det aller, aller sterkeste, heter uttalelsen fra Solås.

Mandag ettermiddag sier Frps partileder, Sylvi Listhaug, til NRK at partiet ser alvorlig på hendelsene.

– Som kjent har vi igangsatt saksforberedelser til sentralstyret fordi vi ser svært alvorlig på det som er beskrevet. Det er nå generalsekretæren som jobber med grunnlaget for en sak til sentralstyret.

Beskriver nachspielet som «et sort hull»

Mandag ettermiddag la Solås selv ut en melding til familie, venner og bekjente på Facebook. Her sier at han har dummet seg ut og at han på grunn av for mye alkohol mistet kontrollen under nachspielet på landsmøtet 29. april. Han beskriver selv episoden som «et sort hull», men at oppførselen, slik han har fått den beskrevet, er «åpenbart fullstendig uakseptabel».

Solås skriver han beklager på det sterkeste til de berørte journalistene og sier unnskyld til alle som har gitt ham tillit som politiker.

– Jeg er skuffet over meg selv, og er fast bestemt på å rette opp mine feil, skriver han i Facebook-innlegget.