RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frps ungdomsparti vi legalisere narkotika

(Geir Kvile)
Sist oppdatert:
Bystyrerepresentant og nestleder i FpU går i mot Frp-nestleder Per Sandberg og moderpartiet.

- Jeg støtter dette, sier Morten Myksvoll som er nestleder i FpU og bystyrerepresentant i Bergen

Manifestkomiteen i Fremskrittspartiets ungdom går inn for å legalisere narkotika.

I komiteens forslag heter det blant annet at «flere tiår med kamp mot narkotika har ikke gitt resultater».

De skriver også at Norge «bør gå vekk fra sin restriktive narkotikapolitikk til å føre en narkotikapolitikk som tar hensyn til de narkomane og bedre deres helseforhold».

Lettere stoffer
Det er bakmenn og smuglere politiet bør rette innsatsen sin mot, mener ungdomsorganisasjonen. FpU mener også at det ikke er statens oppgave å straffe folk som gjør dårlige valg som kun rammer egen helse.

«FpU ønsker derfor å legalisere cannabis og andre lettere stoffer som anses for å være mindre avhengighetsskapende og ha relativt få skadevirkninger», står det avslutningsvis.

Også praktiske grunner
Morten Myksvoll mener det prinsipielt er feil å straffeforfølge mennesker for å gjøre dårlige valg som går ut over dem selv.

- I tillegg er det mange praktiske argumenter. Krigen mot narkotika har ikke gitt resultater. Selv om narkotika lenge har vært ulovlig, øker antall overdosedødsfall, bruken av opiater har gått opp med 34,5 prosent i perioden 1998-2008, og antall anmeldte narkotikarelaterte lovbrudd er oppe i 45 000, fra 2 000 i 1980, lister Myksvoll opp.

Han mener utviklingen ikke stoppes av hverken lovverk eller moralisering.

- Det som kunne stoppet flommen av narkotiske stoffer fra for eksempel Colombia, hadde vært å slå beina under det illegale markedet. Da hadde ikke terrororganisasjoner som FARC-geriljaen, regimet i Burma eller gjengene i Mexico kunnet finansiere sin virksomhet, sier han.

- Tør der andre tier
I fjor lot partiets nestleder Per Sandberg, som også er leder av justiskomiteen på Stortinget, seg kraftig provosere av at daværende justisminister Knut Storberget ikke lenger ville straffe bruk og besittelse av narkotika.

- Dette er regelrett ansvarsløst, sa han og la til at «Storberget er langt på viddene, og skjønner ikke konsekvensene av det han sier og mener».

- Så hva tror dere moderpartiet, Frp, vil mene om dette?

- Manifestkomiteen forventer nok at dette vil skape debatt, men vi tør der andre tier. FpU har en god tradisjon for å argumentere mot det folk flest mener, og deretter få gjennomslag. Noen vil tenker at dette er ungdom som ikke vet bedre, men tidligere toppolitikere som Kofi Annan, Thorvald Stoltenberg, Javier Solana, César Gaviria, Ruth Dreyfuss og George Schultz deler vårt syn om at dagens narkotikapolitikk må endres.

Les flere saker fra Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere