RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre asylsøkere kommer til Norge

UDI-direktør Ida Børresen.
UDI-direktør Ida Børresen. Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Regjeringens innstammingstiltak er trolig en av grunnene.

10 064 personer søkte beskyttelse i Norge i 2010. Det er en nedgang på 42 prosent sammenlignet med året før, da det kom 17 226 asylsøkere til Norge, opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI) i en pressemelding.

- Vi ser en klar tendens til at det er færre asylsøkere som kommer til Norge. Særlig tydelig er nedgangen i antallet asylsøkere fra Afghanistan, sier UDIs direktør Ida Børresen.

Innstramming
En av grunnene til dette, tror Børresen handler om innstrammingstiltakene regjeringen har innført.

- Årsakene til at antallet asylsøkere varierer fra år til år er mange og sammensatte. En av forklaringene til nedgangen i 2010 er trolig regjeringens innstrammingstiltak. Det er ellers viktig å understreke at konfliktbildet i verden og behovet for beskyttelse stadig er i endring. Antallet asylsøkere som kommer til Norge vil derfor også gå opp og ned, sier Børresen i en kommentar til årstallene.

Land som Somalia og Eritrea lå på asylsøkertoppen i 2009, i fjor kom det færre asylsøkere fra alle land, også fra disse. Fra 2009 til 2010 kom det 36 prosent færre asylsøkere fra Eritrea.

Færre enslige mindreårige
Det er størst nedgang i gruppen enslige mindreårige asylsøkere.

I 2010 oppga 892 asylsøkere at de var under myndighetsalder. Dette er en nedgang på 64 prosent i forhold til året før. Da søkte så mange som 2500 enslige mindreårige asyl i Norge. De fleste kom fra Afghanistan.

I fjor behandlet UDI om lag 13 000 asylsøknader. 5 290 personer fikk innvilget søknaden, mens 76 73 personer fikk avslag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere