RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: CAROLINE GROUSSAIN (AFP)

Færre blir henrettet i USA

Sist oppdatert:
Antall henrettelser i USA har sunket med tolv prosent det siste året.

Antall henrettelser i USA har sunket med tolv prosent i 2010. I tillegg er antall idømte dødsstraffer i 2010 nede på et historisk nivå, ifølge en fersk rapport utarbeidet av Death Penalty Information Center.

- Om årsaken er bekymringen for høye kostnader knyttet til dødsstraff i en periode hvor budsjetter blir kuttet, risikoen for at feil person blir henrettet, urettferdighet eller andre grunner, så har i hvert fall landet fortsatt med å bevege seg vekk fra dødsstraff i 2010, sier leder for gruppen og hovedforfatter bak rapporten, Richard Dieter, melder nyhetsbyrået AP.

Dårlig tilgangen på kjemikalier
Reduksjonen på antall henrettelser kan blant annet skyldes den dårlige tilgangen på kjemikalier som brukes til å henrette de dødsdømte, ifølge rapporten.

- En landsomfattende knapphet på ett av medikamentene som benyttes i samtlige stater som praktiserer dødsstraff, har ført til at henrettelser er blitt utsatt eller annullert i Arkansas, California, Oklahoma, Tennessee og Kentucky, lyder rapporten.

Ifølge rapporten var det gjennomført 46 henrettelser i USA i 2010, mens det i fjor ble henrettet 52 personer i 16 amerikanske delstater.

Tennessee, South Carolina, Indiana og Missouri er delstatene som gjennomførte henrettelser i fjor, men ikke i år.

Henrettet flest mennesker
Texas er delstaten som henrettet flest mennesker i 2010, men hadde også det største fallet på antall personer som blir dømt til døden. I 2010 ble 17 mennesker henrettet i Texas, mens tallet i fjor var på hele 24 henrettelser.

Årsaken til reduksjonen i antall dødsdommer i Texas skyldes ifølge rapporten implementeringen av strengere fengselsstraffer, deriblant livstid i fengsel uten mulighet for løslatelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere