RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre dør av brystkreft

Foto: Thinkstock
Antallet tilfeller av brystkreft øker, men det er færre som dør av sykdommen enn før, viser nye tall fra Kreftregisteret.

Tallet på krefttilfeller i Norge øker. Totalt fikk 16.189 menn og 13.718 kvinner kreft i 2011, ifølge kreftstatistikken som Kreftregisteret publiserte onsdag. Det er 1.636 flere enn året før.

Brystkreft er den vanligste kreftformen for norske kvinner, med 3.094 registrerte tilfeller i 2011. Samtidig ble det registrert 605 dødsfall som følge av brystkreft, det laveste siden begynnelsen av 80-tallet.

– Fra 2002 til 2010 har dødelighetstallene gjennomsnittlig ligget på 680 dødsfall i året, så dette er en markant og gledelig nedgang, sier Kreftregisterets direktør Giske Ursin.

Advarer mot solarium
I 2011 fikk omtrent 3.400 norske menn og kvinner hudkrefttypene føflekkreft og plateepitelkreft. Begge krefttypene skyldes overdreven soling.

I lys av de nye tallene oppfordrer helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) Høyre og Fremskrittspartiet til å trekke sitt forslag om å gjeninnføre solarium for barn.

Han får støtte av Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel. Hun mener tallene er et kraftig signal i debatten om å reversere 18-årsgrensen og betjeningskravet på solarier.

– Solarium er klassifisert som kreftfremkallende av Verdens helseorganisasjon, og vi vet at risikoen for å få hudkreft øker med 75 prosent hvis man soler seg mye i solarium før fylte 30 år. Jeg håper disse tallene er et varsku for de partiene som har antydet at de vil reversere solariumsreglene, sier Ryel.

Kraftig økning i hudkreft
Antall nordmenn som fikk en hudkreftdiagnose har økt med 27 prosent i perioden 2007-2011, sammenlignet med perioden 2002-2006.

Plateepitelkreft er en type hudkreft som sjeldent tar liv, men det er grunn til å tro at de som får denne krefttypen har større risiko for å utvikle føflekkreft senere i livet.

– Økningen gir derfor grunn til bekymring for en ytterligere økning i forekomsten av føflekkreft, sier forsker Trude Eid Robsahm ved Kreftregisteret.

Oppdager mer prostatakreft
Den vanligste kreftformen i Norge i 2011, prostatakreft, økte med 18 prosent fra året før. 4.978 menn fikk diagnosen i 2011.

Økningen er større enn forventet, og overlege Tom Børge Johannesen i Kreftregisteret tror årsaken er såkalt PSA-testing, en tilfeldig blodprøvesjekk.

Det er ikke klart om PSA-testing beskytter mot dødsfall fra prostatakreft, fordi mange kan leve og dø med sykdommen uten at den blir oppdaget.

Mest tykktarmskreft i Norden
Nordmenn har den høyeste forekomsten av tykktarmskreft i Norden, uten at forskerne har noe godt svar på hvorfor.

Tykktarmskreft skyldes livsstil, blant annet fedme, fysisk inaktivitet og kosthold.

– Det er vanskelig å forstå at livsstilen i Norge skulle forklare hvorfor vi i mange år har ligget så mye høyere enn de andre nordiske landene, sier Giske Ursin.

2.606 menn og kvinner ble diagnostisert med tykktarmskreft i 2011, 63 flere enn året før. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere