RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre dør av livmorhalskreft

Sist oppdatert:
Kreftregisteret ønsker nå å finne ut hvorfor ikke flere kvinner sjekker seg for å unngå kreft i livmorhalsen.

(SIDE2): Rundt 3000 kvinner i Norge behandles hvert år for celleforandringer eller forstadier til kreft i livmorhalsen, melder Kreftforeningen.

Omtrent halvparten av kvinnene som blir rammet av denne kreftformen møter til prøver i det såkalte screeningprogrammet, skriver Nyhetsbyrået ANB onsdag.

Sykdommen er den niende mest vanlige kreftformen blant kvinner.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

- Må bli bedre
I Norge har innføringen av screening mot livmorhalskreft, sannsynligvis medvirket til en gunstig utvikling med redusert forekomst og lavere dødelighet av kreft i livmorhalsen.

- Vi har sett en nedgang på 25 prosent i sykelighet, og 32 prosent i dødelighet, har Tor Haldorsen ved Kreftregisteret tidligere uttalt til Side2.

LES HELE SAKEN: - Screening bekjemper livmorhalskreft

Geir Morland i NorChip, som er en bedrift som har utviklet en test som skal påvise forstadier til livmorhalskreft, mener likevel mye kan gjøres bedre.

Tirsdag møttes representanter fra Helse-Norge i Oslo for å diskutere framtiden for norske kvinner som er rammet av kreft i livmoren.

– Det er på tide at vi diskuterer hva som må gjøres for at programmet skal bli enda bedre, sier Morland til ANB. Han tror mange kvinner unnlater å møte til testene blant annet fordi de gruer seg til å bli undersøkt av lege.

Leder for Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, Bente Kristin Johansen, sier de jobber for at programmet skal gjøre større nytte for seg enn det gjør i dag.

– Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft er et svært sammensatt program, og vi ønsker å styrke kvaliteten i absolutt alle ledd. Først og fremst må vi kartlegge hvem det er som unngår å møte til disse undersøkelsene, sier hun.

Ny forskning tyder på at livmorhalskreft kan være resultat av en virusinfeksjon (HPV). Det finnes over 100 typer av HPV-viruset. Bare noen få av disse gir økt risiko for livmorhalskreft. Viruset smitter ved seksuell kontakt, og rundt 80 prosent av alle kvinner smittes i løpet av livet. Bare en til to prosent utvikler celleforandringer og eventuelt livmorhalskreft.

Det kan være nok med én seksualpartner for å bli smittet med HPV-viruset, men mange partnere øker risikoen. HPV-viruset kan også forårsake kjønnsvorter. Kvinner som har kjønnsvorter har kanskje større risiko for å utvikle livmorhalskreft enn andre.

Røyking ser også ut til å øke risikoen for utvikling av denne kreftformen. (Kilde: Kreftforeningen)

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere