RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre drukner

Foto: Gjersøe, Peder (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Men menn dominerer fortsatt drukningsstatistikken.

Hittil i år har 75 personer druknet. Det er 21 personer færre enn på samme tid i fjor.

– Dersom man tar med de yngre aldersgruppene står menn over 15 år for 68 prosent drukningsulykkene i Norge i år, sier presseansvarlig Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til Nettavisen.

Mer aktive
Menn er høyest representert i statistikken fordi de er mer aktive i vannaktiviteter, mener han.

– Flere menn bruker vannet. Det er flere menn enn kvinner som fisker, er ute på isen, i båt og lignende. I tillegg er menn gjerne litt mer uforsiktige med å bruke redningsvester.

Moteriktig
Han satser på at moteriktige flyteplagg vil få menn til å snu.

– Vi prøver å utvikle flyteplagg som ser litt tøffere ut, slik at menn skal bli flinkere til å ta de i bruk. Dette har for eksempel fungert med motorsykkelhjelmer, sier han videre.

De fleste drukningsulykker i år har vært knyttet til båtbruk, men også bading har krevd flere menneskeliv. Det er få barn som har vært med i drukningsulykker så langt i år.

– Det er heldigvis få barn som drukner. Under ti barn har druknet hittil i år, og det er et lavt antall, forteller Christiansen.

Dårlig svømmekunnskap
Christiansen forteller at under halvparten av elevene som går ut av grunnskolen kan svømme. Dette er skremmende tall, synes han.

– Vi står overfor en kjempeutfordring. Kommunene burde fylle vann i svømmehallene, og ikke tappe ut vannet, som er tilfellet mange steder. Dette er et veldig skremmende tall. Svømmeopplæringen må tas på alvor, fortsetter han.

Han er redd for utviklingen.

- Jeg tenker spesielt på våre nye landsmenn. De er ofte mindre vant til vann enn hva vi andre er. Vi krever at samfunnet tar ansvar, understreker Christiansen.

Tar mer hensyn
I oktober måned døde tre mennesker av drukning.

– På høsten ser vi ofte en nedgang i tallene, fordi badesesongen er over. Hvis tallene fortsetter å holde seg lave, vil vi se det laveste drukningstallet på flere år.

– Hva er hovedgrunnen til at færre drukner?

– Jeg tror ikke svømmekunnskapen blant folk har bedret seg noe særlig, men jeg tror hovedsakelig at flere er flinkere til å ta hensyn, og til å utstyre seg med godt fottøy samt unngå kombinasjonen av båtliv og alkohol, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere