RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre evig-røykere

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)
Noen røykere er slett ikke interessert i å stumpe røyken. Men denne gruppen blir stadig mindre, viser nye tall.

(ANB): Det er en studie fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) som fastslår dette. Studiens resultater viser at andelen «hardcore-røykere» har gått ned fra 30 til 23 prosent av det totale antall røykere i Norge fra 1996 til 2009. Med hardcore-røykere menes de som ikke har noen planer om å slutte å røyke, som ikke har forsøkt å slutte i løpet av det siste året og som tror de kommer til å fortsette med å røyke fremover. Like mange kvinner og menn ble definert som hardcore-røykere i studien.

Støtter ikke «herdingshypotese»

Forskerne skilte mellom av-og-til-røykere, dagligrøykere som ikke var motvillige til å slutte, og hardcore-røykerne, altså de som ikke hadde noen planer om å stumpe røyken.

– Våre funn støtter ikke den såkalte herdingshypotesen, der man antar at de gjenværende røykerne består av en relativt høyere andel hardcore-røykere. Dette er da også en omdiskutert hypotese. Studien vår tyder derimot på at det stadig er færre røykere som ikke har forsøkt eller har planer om å slutte, sier førsteforfatter Marianne Lund ved SIRUS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Viktig for forebygging
Studien gir viktig kunnskap når det gjelder røykeforebygging, påpeker artikkelforfatterne, som også inkluderer forskningsleder Karl Erik Lund og forsker Elisabeth Kvaavik ved SIRUS.

– Studien viser at de fleste av dagens dagligrøykere er potensielle sluttere som vil være mottakelige for forebyggingstiltak. Samtidig har vi altså en gruppe på 23 prosent av røykerne, det vil si omkring 170. 000 personer, som vil være vanskeligere å nå. Overfor denne gruppen er det nødvendig med videre analyser for å undersøke motstanden deres mot å slutte å røyke, mener Marianne Lund.

Helsepersonell kan hjelpe

– Kan de gjenværende hardcore-røykerne i det hele tatt nås med et sluttebudskap?

– Vi vet ikke hvorfor denne gruppen røykere ikke har noen planer om å slutte, om det er fordi de ikke vil, eller fordi de ikke har noen tro på at de vil lykkes. For den siste gruppen vil helsepersonell kunne spille en viktig rolle i å motivere og hjelpe, siden det å gi individuell hjelp til røykeslutt har vist seg å ha betydning. Men vi har ikke data på denne gruppens bruk av helsetjenesten, og hvor mye de er i kontakt med lege eller annet helsepersonell, forteller Lund.

Dataene i studien ble hentet fra Statistisk sentralbyrås årlige tverrsnittsundersøkelse, som er et representativt utvalg av voksenbefolkningen. Det totale antallet røykere i utvalget var hvert år mellom 250 og 500.

Den norske studien har nylig vært publisert i tidsskriftet Nicotine & Tobacco Research. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere