RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre norske soldater i Afghanistan

Foto: Brennan Linsley (AP)
Sist oppdatert:
Norske styrker er redusert med 30 prosent. Samtidig åpner Obama for Taliban i landet.

Det betyr at Norge rent faktisk har trappet ned den militære tilstedeværelsen i Afghanistan, noe den rødgrønne regjeringen i Soria Moria II-erklæringen varsler at kan bli aktuelt, skriver Aftenposten.

Samtidig har USAs ølverskommanderende varslet fiasko i landet om det ikke blir sendt flere styrker.

Les også: Varsler fiasko i Afghanistan

Har allerede startet
Det vakte misnøye hos flere partier da de rødgrønne åpnet for nedtrapping i Afghanistan i sin regjeringserklæring onsdag. Nå viser det seg at nedtrappingen i praksis allerede er i gang.

Tall fra Forsvarets operative hovedkvarter viser at styrken i juni i fjor talte 599 personer, eksklusive inntil 150 spesialsoldater. I dag er totaltallet cirka 480. Det gir en reduksjon på rundt 270 personer.

Kan komme til å øke
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) bekrefter at tallene innebærer en faktisk nedgang i den norske styrken.

- Det gjør det, for en periode. Vi kan ikke opprettholde et så stort bidrag med spesialstyrker over tid. De må restituere seg. Vi ser ikke bort fra at de kan komme tilbake, men det blir en ny vurdering, sier Strøm-Erichsen.

Åpner for taliban
Obama er i disse dager i ferd med legge den videre strategien for militæroperasjonen i Afghanistan, melder NTB.

Amerikanske myndigheter understreker at presidenten så langt ikke har fattet noen avgjørelser, men torsdag kom det flere signaler som tyder på at innsatsen heretter i større grad skal rettes mot å bekjempe al-Qaida.

Det betyr i så fall at kampen mot Taliban kan bli tonet ned. En kilde i den amerikanske regjeringen sier til nyhetsbyrået AP at Obama er innstilt på at den fundamentalistiske bevegelsen kan få spille en rolle i deler av landet.

Bakgrunnen for den politiske kursendringen skal være en erkjennelse av at Taliban er for rotfestet i den afghanske kulturen til at bevegelsen kan bli nedkjempet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere