RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre rein ved klimaendringer

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Klimaendringene kan gi betydelig lavere reintall og mindre reproduksjon.

Det viser doktorgradsforskning på klimaeffekter utført av Bård-Jørgen Bårdsen ved Universitetet i Tromsø (UiT).

Reinsdyr forbereder seg nemlig til dårlige vintre med å bygge fettreserver framfor å investere i kalv.

Bårdsen forklarer i sin avhandling hvordan reinsdyr kan håndtere negative klimatiske hendelser på vinteren ved å endre sin atferd.

For reinen er det viktig å stå rustet til vinteren med store kroppsreserver. Sommeren er sesongen hvor simlene skal bygge kroppsreserver samtidig som reinen skal fostre opp en kalv. Når vintrene blir vanskelige, velger simla å feite seg opp framfor å fostre opp kalv.

Resultatet er at i områder med mye snø og stor fare for ising på beitene (Nordland og Troms), er produksjonen av kalv liten, mens simlene er store og robuste. I områder med lite snø og kalde vintre er derimot produksjonen av kalv stor, men simlene er gjerne små og lite motstandsdyktige mot vanskelige vinterforhold (Finnmark).

Avhandlingen til Bårdsen inkluderer flere eksperimenter der vinterbetingelsene ble forbedret eller forverret ved å manipulere fortilgangen til reinsimler.

- En reduksjon i vinterbetingelsene førte til at simlene neste sommer reduserte investeringen i kalv, og heller satset på oppbygging av kroppsreserver, forteller Bårdsen.

En tilsvarende forbedring av vinterbetingelsene måtte imidlertid foregå over flere år før simlene var villige til å øke sin reproduktive investering.

Bård-Jørgen Bårdsen har gjennomført doktorgradsarbeidet ved Norsk institutt for naturforskning i Tromsø hvor han nå er fast ansatt og jobber med koblingen mellom miljø, livshistorie og populasjonsdynamikk. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere