RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre søkte rovdyrerstatning i Sør-Norge

Oslo (NTB): Færre bønder enn i fjor har i år søkt om erstatning for rovdyrskade i Sør-Norge. Lenger nord i landet er det derimot økning i antall bønder som søker erstatning.

Oktober-tall fra Statens naturoppsyn (SNO) viser kraftig nedgang i antall påviste rovdyrskader hittil i år. Mens det i fjor ble meldt om 5.774 kadavre av sau med påvist rovdyrskade, var tallet fram til 9. oktober i år 3.721 kadavre.

SNO klarer å påvise under 10 prosent av de årlige erstattede rovdyrskadene. Samtidig viser ferske tall som Nationen har innhentet fra landets fylkesmenn at de faktiske skadene enten holder seg i ro eller øker i store deler av landet.

I Nordland meldes det om 235 registrerte søknader hittil i år, en oppgang fra 229 i fjor. I Sogn og Fjordane har Fylkesmannen registrert det laveste tallet siden 1995, med 35 søknader. Gaupe og kongeørn får skylden for skadene. For første gang siden 1995 har ikke skader påført av jerv blitt dokumentert i fylket.

I nabofylket Møre og Romsdal søkte 77 bønder om erstatning i fjor. I år har 52 bønder søkt om erstatning. I Hedmark var det i fjor 359 bønder som søkte rovdyrerstatning. Tallet har i år falt til 305 bønder.

Oppland fylke har ikke registreringen klar ennå, men Fylkesmannen anslår at man i år vil havne på omtrent samme nivå som i fjor, det vil si rundt 430 søknader. Også i Nord-Trøndelag ligger det an til en søkerbunke på størrelse med fjoråret, da 182 bønder søkte rovdyrerstatning. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere