RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre soldater i kakebua

Bergen (NTB): Dagens norske soldater er de streiteste noensinne. Mindre fyll, vold og ulovlig fravær fører til at færre får refs.

- Holdningsskapende og forebyggende arbeid bærer frukter, iallfall hos oss i Sjøforsvaret, sier Vidar Mjåtvedt, MP-sjef på Haakonsvern til Bergens Tidende.

Det betyr en markant nedgang i bruken av refs. Men færre soldater er også noe av forklaringen i at kakebuene er sjeldnere i bruk. I årsrapporten for 2008 skriver generaladvokat Arne Willy Dahl at bruken av refs er mer enn halvert sammenlignet med perioden 1994-2002. De siste årene har Forsvarets behov for soldater vært mellom ni og ti tusen. I 2002 ble 13.500 innkalt.

- De siste tre-fire årene har tallet på saker på Haakonsvern ligget stabilt rundt 210-250, sier etterforskningsleder Viggo Krag-Rønne.

De vanligste årsakene til refs er misbruk av alkohol og ulovlig fravær. Til sammen utgjør dette over halvparten av reaksjonene fra Forsvaret.

Ulovlig fravær fra sju til tolv døgn straffes som oftest med like mange døgn i kakebu. Ved mer enn tolv døgns ulovlig fravær blir det reist sivil sak. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere