RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Færre tar sitt eget liv

Oslo (NTB): I 2007 tok 485 personer sitt eget liv i Norge. Det er nesten 50 færre enn året før, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Selvmordstoppen her i landet var i 1988 da 708 personer valgte å avslutte sitt eget liv.

- Siden da har det gått nedover i rykk og napp. Og de siste tallene bekrefter den nedadgående trenden, sier professor Lars Mehlum, leder ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og - forebygging til Vårt Land.

En viktig underliggende årsak til færre selvmord er bedret lovverk. I 1996 tok 128 menn livet sitt ved skyting, i 2007 var tallet halvert til 60. På midten av 90-tallet ble det innført strengere våpenkontroll, blant annet ble det ventetid ved våpenkjøp og regler for våpenskap. I tillegg ble heimevernsvåpen inndratt.

Mehlum tror lovendringene sammen med opplæring av jegere og sportsskyttere kan forklare nedgangen.

- Det viser seg at mennesker ser for seg en bestemt metode, og når denne metoden er borte, bruker de ikke andre metoder. Det kan gå lang tid før ny praksis innarbeides i befolkningen, sier han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere