RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ferske tall fra UDI:

Det laveste asylsøker-tallet til Norge på 22 år


I løpet av noen hektiske uker i 2015, krysset 5.500 asylsøkere grensa til Norge over Storskog. I år er asyltallene noe helt annet. På foto ser du også hele listen over antall asylsøkere fra 1997 og frem til i dag.
I løpet av noen hektiske uker i 2015, krysset 5.500 asylsøkere grensa til Norge over Storskog. I år er asyltallene noe helt annet. På foto ser du også hele listen over antall asylsøkere fra 1997 og frem til i dag. Foto: Scanpix/UDI
Sist oppdatert:
2882 mennesker har søkt asyl i Norge fra januar til november i år.

Det er det laveste antallet asylsøkere for årets elleve første måneder siden 1997, viser tall P4-nyhetene har innhentet fra Utlendingsdirektoratet, UDI.

- Vi ser jo at antallet har holdt seg på et lavt nivå og et ganske stabilt nivå etter de mange ankomstene høsten 2015, sier UDI-direktør Frode Forfang til P4-nyhetene.

Se hele listen over antall asylsøkere fra 1997 og frem til i dag nederst i saken.

Av de 2882 asylsøkerne er 399 såkalte oktoberbarn, enslige mindreårige som får asylsøknaden sin behandlet på nytt.

I realiteten er det altså 2483 nye asylsøknader fra januar til november.

- Det vi ser er at det kommer færre til Europa, det er vanskeligere også. I tillegg er det flere land mellom Middelhavet og Norge som har grensekontroller som også gjør det vanskelig å komme helt fram til Norge. Så det er flere faktorer her som gjør at det er vanskeligere å søke asyl nå enn det var for noen år tilbake, forklarer UDI-direktøren overfor P4. 

Les: UDI-sjef Frode Forfang: - Vi sier folk har rett til å søke asyl, men vi mener det egentlig ikke

 Færre beboere på norske asylmottak

Tall presentert i noevember viser at det ved utgangen av oktober bodde 3.930 personer fra 42 ulike land på asylmottak her i landet, det er vel 1.100 færre enn ved årsskiftet.

Nytt av året er at det er flest tyrkiske borgere på asylmottakene, til sammen 671 personer, viser tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI)

Deretter følgere eritreere med 594, etiopiere med 406, syrere med 398 og afghanere med 385 personer. 30 prosent av beboerne på asylmottakene er under 18 år.

Bare 44 prosent av beboerne venter på svar på asylsøknad eller har en klage på avslag inne til behandling. Nesten en tredel har fått endelig avslag på asylsøknaden og har utreiseplikt. En tredje stor gruppe venter på bosetting i en kommune.

UDI har i år redusert søknadsbunken med 2.122 asylsøknader, i alt har 1.105 personer fått innvilget søknaden om opphold i Norge.

Til sammen er det kommet 2.708 asylsøkere fra 97 land til Norge i årets ti første måneder, vel 500 færre enn til samme tid i fjor. Bare fem land har et tresifret antall søkere i år. Tyrkia topper listen med 690 asylsøknader, fulgt av Afghanistan, Syria, Eritrea og Iran. 36 prosent av asylsøkerne i år er kvinner.

Vel 9.000 familieinnvandrere hittil i år 

I november ble det også kjent at UDI så langt i år har innvilget 9.235 søknader om familiegjenforening i Norge for borgere fra land utenfor EU og EØS-området.

Dette er en nedgang fra 12.331 familieinnvandringstillatelser til samme tid i fjor.

UDI-tallene omfatter også etablering med et familiemedlem i Norge, altså ekteskap.

Personer med indisk og syrisk statsborgerskap topper årets liste med henholdsvis 836 og 835 familieinnvandrere i årets ti første måneder.

Ifølge Statistisk sentralbyrå bor det snaut 16.000 personer i Norge med innvandrerbakgrunn fra India. Rundt en tredel i denne gruppen er født i Norge. Til sammenligning bor det omkring 30.000 personer med bakgrunn fra Syria i Norge, hvorav 2.500 er født i Norge.

I alt er det innvilget familieinnvandring for personer fra 100 ulike land, men tallet er tresifret for bare 22 land.

De to største innvandrergruppene i Norge fra land utenfor EU og EØS-området er somaliere med 42.500 personer og pakistanere med 37.500 personer. Så langt i år har 382 somaliske borgere og 269 pakistanere fått innvilget familieinnvandring til Norge.

(Nettavisen/NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere