RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Første klimautkast klart

Foto: Fotograf:PAWEL KOPCZYNSKI (Reuters)
Sist oppdatert:
På vei mot en historisk avtale i København.

Det første offisielle utkastet til en global klimaavtale ble lagt fram på Bella Center i København fredag ettermiddag. Det melder berlingske.dk.

Skisse
Siden mandag har representanter fra verdens land forhandlet om avtalen, noe som vil si at verdens to største klimagassutslippere - USA og Kina - for første gang engasjerer seg i kampen mot menneskeskapte klimaendringer.

Her kan du lese utkastet i sin helhet.

Dagens utkast er fremdeles bare en foreløpig skisse, og nøyaktige tall i utslippsreduksjon av drivhusgasser og finansieringen, vil først forhandles til uken, da det skal behandles på politisk nivå.

Les: - Danmark gjør en formidabel innsats

Tette hull politisk
Det eneste tallet i utkastet er at CO2-utslippene skal reduseres med 50 prosent innen 2050.

- Det er mange hull fremdeles, og det er splittelser, men den viser klart at det er mulig å få til en avtale, sier Kim Carstensen, lobbysjef for WWF.

- Hullene skal fylles meg politisk vilje og konkrete politiske avgjørelser. Vi vet ikke ennå hvor mye penger det er snakk om og hvor de skal komme fra, sier han.

EU gir milliarder
Fredag ble det også kjent at EU vil bidra med 7,2 milliarder euro - i overkant av 60 milliarder norske kroner - til u-landenes klimasatsing over en treårs periode.

- Vi understreker at dette er til de mest utsatte og fattigste landene, sier den danske statsministeren til politiken.dk.

Aktivister i byen
FNs Klimakonferanse foregår i København, i perioden 7.-18. desember, og har allerede skapt noe furore.

Et forslag til utkast som ble lekket på nett, har allerede skapt misnøye blant u-landene. Hemmelige forhandlinger skjer mellom de store landene, og det er mye som skal på plass før en avtale eventuelt blir signert.

Les: U-land i utakt etter klimautkast

Aktivister fra flere land har også kommet til Danmark for å markere hva de mener om klimamålene, og fredag ble flere titall demonstranter pågrepet i København.

Les: Aksjoner i gang i København

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere