RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Første rute for selvkjørende buss i Norge godkjent


Det er en buss av denne typen – Easy Mile – som skal trafikkere strekningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.
Det er en buss av denne typen – Easy Mile – som skal trafikkere strekningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix. Foto: ( NTB scanpix )
For første gang har Samferdselsdepartementet godkjent en rute for selvkjørende buss i trafikken. Men fortsatt er det mange begrensninger på kjøringen.

Det er kollektivselskapet Kolumbus i Rogaland som har fått godkjenningen, og den førerløse bussen skal frakte folk til og fra jobb på Forus mellom Sandnes og Stavanger. Ifølge selskapet er det første gang det blir gitt en slik tillatelse i Skandinavia.

Lovverket tillater fortsatt ikke kjøretøy helt uten fører på norsk vei, så det vil til enhver tid være en ansatt om bord som kan trykke på bremsen dersom det skulle oppstå en farlig situasjon.

Samferdselsdepartementet har heller ikke gitt bussen tillatelse til å kjøre i mer enn 12 kilometer i timen. Det legges også en begrensning på seks personer om bord.

Formålet med bussruten er å gjøre det enklere for folk å reise kollektivt til jobb. De selvkjørende bussene skal gå i shuttletrafikk mellom bussholdeplasser og arbeidsplasser i industri- og kontorområdet Forus i grenseområdet mellom Stavanger, Sandnes og Sola. Mellom 40.000 ansatte i 3.500 bedrifter jobber i dette området.

Bussruten skal etter planen starte opp i juni.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere