RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Førti år med akebrett

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Det er hele 40 år siden verdens første akebrett i plast dagens lys. Den norske oppfinnelsen ble først produsert utenfor Fredrikstad og fikk navnet "Snø Jet".

Akebrettene ble produsert på Kråkerøy utenfor Fredrikstad. Det var bedriften Hamax som sto bak nyvinningen, melder Pressekontoret.

- Jeg tror vi solgte om lag 20 000 enheter av brettet, som markerte starten på vår produksjon av akebrett og kjelker, forteller administrerende direktør Asbjørn Eskild i Hamax.

Det knallrøde brettet var designet av nordmannen Richard Duborg, og etter dagens standard var det ganske enkelt. Likevel representerte nyheten en liten revolusjon i akeverdenen. De nye brettene kunne i motsetning til trekjelker også benyttes i løs snø, og dessuten kostet de vesentlig mindre enn trekjelker.

Etter denne modellen dukket det opp flere andre typer plastakebrett, samt miniski og forskjellige vinterleker. I dag utstyres akebrettene og kjelkene med presise styringsmekanismer og bremser, og er langt mer avanserte enn modellen fra 1963.

Barn velger TV fremfor snø
I dag produserer Hamax 32 ulike akemodeller som selges i mer enn 50 land over hele verden. Bedriften er spesielt kjent for sin unike design, og har siden 1990 mottatt 14 designutmerkelser.

- Vårt mål er å lage produkter som inspirerer barn og familier til å leke utendørs. Det er en større utfordring å få ungene ut i naturen i dag enn for 40 år siden. Altfor mange barn sitter foran fjernsyn og pc, fremfor å leke ute i snøen, sier Eskild.

Også for voksne
Eskild forteller at akebrettene og kjelkene nå utvikler seg mer og mer i retning av stålprodukter, De ser tøffere ut, går fortere og er populære også hos ungdom og voksne.

- I tillegg er det tydelig at nordmenn kjøper langt flere akebrett enn før, og at man bytter ut modeller langt oftere enn det man gjorde da Snø Jet ble lansert i 1963, sier han.

Fem akeråd:
- Ikke tenk fart - tenk sikkerhet! De fleste akebrett går fort nok.

- Akebrettet bør være utstyrt med håndbrems, slik at bena er fri til nødstopp.

- Sjekk at akebrettet er merket med CE og TÜV GS. Som regel er disse merkene preget inn i akebrettet. Merkingen garanterer at produktet er godkjent etter gjeldende standarder.

- Enkelte akebrett har verken styring eller bremser. Da bør akebrettet kun brukes i bakker hvor det ikke finnes fysiske hindringer.

- Når du kjøper stålkjelke: Sjekk at det finnes en stoppfunksjon som gjør at kjelken ikke fortsetter nedover bakken dersom barnet faller av.

Kilde: Pressekontoret

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere