RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frustrerte mannskaper kjemper mot skogbrannen

En skogbrann har siden torsdag herjet Sala kommune i Västmanland er fremdeles ikke under kontroll.
En skogbrann har siden torsdag herjet Sala kommune i Västmanland er fremdeles ikke under kontroll. Foto: Fredrik Persson/TT/NTB scanpix
Sist oppdatert:
Fortsatt ikke under kontroll.

Frustrasjonen tiltar blant mannskapene som kjemper mot skogsbrannen i Västmanland i Sverige, landets største i nyere tid. Et område tilsvarende 21.000 fotballbaner brenner.

Kommunikasjonen er dårlig og flere brannmenn venter på direktiv for å kunne vite hva de skal gjøre, skriver Expressen.

– Ingen vet hva de skal gjøre. De tar inn folk fra Stockholm, Midt-Sverige, overalt. Men ingen tar hånd om noen så man vet ikke hva man skal gjøre, sier Derek Säll til avisen. Han har bistått i kampen mot brannen siden lørdag.

Personell fra flere land er hentet inn for å bidra i slukningsarbeidet. Men utenfor Norberg brannstasjon er frustrasjonen stor. Flere av dem vil ikke prate med mediene. I stedet venter de på å få direktiv for å vite hva de skal gjøre, ifølge Expressen.

Brannen seg ukontrollert. Normalt sprer den seg én meter per sekund, men tirsdag ettermiddag sprer den seg enda raskere. Mer enn 1.000 mennesker er evakuert. En er rapportert omkommet og en alvorlig skadd. (©NTB)


Norge følger skogbrannen i Sverige nøye
Norge har tilbudt Sverige assistanse i kampen mot den enorme skogbrannen og har også sendt en skogbrannspesialist som observatør til Sverige.

Det er lange tradisjoner for nordisk samarbeid om skogbrannvern på tvers av landegrensene, og Norge står klare til å steppe inn på kort varsel:

– Norge har nå gjort endringer i den nasjonale beredskapen, slik at Sverige får anledning til å leie inn to store helikoptre fra Norge. Disse helikoptrene kan tilbakekalles dersom situasjonen i Norge skulle kreve det. Norge har også sendt en skogbrannspesialist som observatør til Sverige, sier statssekretær Hans J. Røsjorde i Justis- og beredskapsdepartementet (JD) til NTB.

Allerede søndag mottok Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) i Norge henvendelse fra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i Sverige:

– MSB vurderte nok alle muligheter, og vi ga beskjed om hvilke ressurser vi hadde, sier sjefingeniør i avdeling for brann og redning Heidi Vassbotn Løfqvist hos DSB.

Vil ha fly
Mens Norge har skogbrannhelikoptre i beredskap, har EU tilgang på brannslukningsfly. Svenskene valgte mandag i første omgang å be om assistanse fra fly. Tirsdag kveld er det ventet at to vannbombefly og et koordineringsfly skal ankomme fra Frankrike, mens to vannbombefly fra Italia ikke vil rekke fram med det første på grunn av dårlig vær over Polen.

På et pressetreff tirsdag foreslo Miljöpartiet at Sverige må få sitt eget brannslukningsfly. Helikoptre er ikke nok, mener partiet:

– I dag finnes ikke store brannfly i Sverige, vi må låne dem inn fra Italia og Frankrike, påpeker økonomisk-politisk talspersonen Per Bolund.

Var vurdert
Norge og flere av de nordiske landene har tidligere vurdert å gå sammen om å kjøpe brannslukkingsfly, som koster svært mye. Etter storbrannen i Froland kommune i 2008 ble diskusjonen aktualisert. DSB har ansvar for å tilrettelegge for forebyggende brannvernarbeid i Norge og utredet alternativene:

– Skogbrannhelikopter og fly ble vurdert av en arbeidsgruppe ledet av fylkesmannen i Hedmark. Det ble påpekt at helikoptre var en bra ressurs slik Norge er organisert, sier sjefingeniør Heidi Vassbotn Løfqvist ved avdeling for brann og redning til NTB.

Skogbrannhelikopteret Norge har i beredskap kan ta 3.000 liter vann, mens flyet som ville vært aktuelt å kjøpe tar mer enn 5.000 liter vann. Helikopteret går vertikalt ned og henter opp vann, mens flyet sveiper over vannflaten og soper med seg vann på den måten. Det krever en viss lengde på vannflaten.

– I Norge er det generelt kort vei til små vann og tjern og potensielt lengre avstand til større vann. Norsk topografi og geografi gjør dermed at skogbrannberedskapen er bedre med helikopteret enn med fly, tross forskjellene i kapasitet. Helikopteret henter vann raskt og nært, forklarer Løfqvist.

Nært samarbeid
DSB er for øvrig i løpende dialog med MSB i Sverige, og har blant annet arrangert felles skogbrannseminar i 2011 og i år.

– Vi er også inne i noen av de samme forskningsprosjektene, knyttet opp til EU, sier Løfqvist.

– Det er lange tradisjoner for nordisk samarbeid på tvers av landegrensene. Det norsk-svenske samarbeidet om skogbrann er forsterket de senere årene, blant annet gjennom etablering av disse felles skogbrannseminarene. Det er meget positivt at et slikt samarbeid er kommet inn i faste rammer, og at det er skapt en felles arena for utveksling av informasjon, erfaringer og læringspunkter, sier statssekretær Røsjorde.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere