*Nettavisen* Nyheter.

Frykt for norsk versjon av nettbank-virus

Skandiabanken nettbank Foto: Skandiabanken

Trojaneren kommer til Norge i løpet av kort tid, tror sikkerhetseksperter.

12.01.12 12:26

Det er den siste versjonen av den såkalte banktrojaneren Zeus som har fått navnet Gameover. Dataviruset som blant annet stjeler brukernavn og passord, angriper amerikanske nettbankkunder.

- Når det nå er kommet en aggressiv versjon av Zeus i USA, er det naturlig å forvente en europeisk og også en norsk versjon etter hvert, sier Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring til Dagbladet.

Viruset er programmert til å stjele brukernavn og passord og å lure innloggingssystemene som benyttes av finansielle institusjoner. Dermed kan det endre transaksjoner i nettbankene uten at man legger merke til det, advarer det amerikanske føderale politiet FBI.

- Det har vært stille siden det store angrepet i februar i fjor. Basert på det FBI sier, kan vi kanskje få en ny bølge nå. Det er et rustningskappløp hele tida mellom oss og hackerne, sier Knut Kvalheim i Bankenes Standardiseringskontor.

Informatikkprofessor Audun Jøsang ved Universitetet i Oslo, er usikker på hvordan Gameover angriper, men understreker at bankene har forskjellige transaksjonsprosedyrer og at automatiserte angrep derfor må skreddersys for hver bank. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.