Etter en lynoffensiv som førte til Kabuls fall sist helg, har Taliban gjentatte ganger kommet med forsikringer om amnesti. Kvinner er lovet at deres rettigheter skal respekteres og at dagens Taliban vil «skille seg positivt ut» fra det brutale styret gruppen sto for i Afghanistan fra 1996 til 2001.

Situasjonen på bakken tyder på at langt fra alle lar seg berolige av løftene. Tusenvis av desperate afghanere forsøker å komme seg ut av landet, først og fremst med evakueringsfly fra Kabul. Titusener har forsøkt å flykte, og USA opplyste torsdag at de har fløyet rundt 7.000 mennesker ut fra Kabul.

Går fra dør til dør

I tillegg bekrefter en FN-rapport det mange frykter. Ifølge et konfidensielt etterretningsdokument nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i, går Taliban «målrettet fra dør til dør» og oppsøker folk som har jobbet for USA og Natos militære styrker.

– De går etter familiene til dem som nekter å overgi seg, og stiller familien for retten og straffer dem «i henhold til sharialov», sier Christian Nellemann, som leder risikovurderingsgruppen som har utarbeidet dokumentet for FN.

Les også: Taliban bak brutale drap

– Vi antar at både enkeltpersoner som har jobbet for Nato og USAs styrker og deres allierte – samt familiemedlemmer av disse – vil bli utsatt for tortur og henrettelser.

Slektning av journalist drept

Den tyske kringkasteren Deutsche Welle sier et familiemedlem av en av deres journalister ble skutt og drept av Taliban. Et annet familiemedlem ble alvorlig såret av Taliban-krigere som jaktet på journalisten, som for tiden jobber i Tyskland.

– Drapet på en nær slektning av en av våre journalister er en ubeskrivelig tragedie og viser hvor stor fare alle våre ansatte og deres familier i Afghanistan befinner seg i, sier Deutsche Welle-sjef Peter Limbourg.

Les også: Afghansk landslagsspiller (19) var en av de som omkom

Taliban har gjentatte ganger sagt at deres krigere ikke har lov til å gå inn i private hjem. Dette er fortsatt gruppens linje, sier tjenestemannen Nazar Mohammed Mutmaeen, men han innrømmer at enkelte av gruppens folk har brutt seg inn i boliger.

– Noen gjør fortsatt dette, muligens fordi de ikke vet bedre. Vi skammer oss over dette og kan ikke gi noe godt svar, sier Mutmaeen.

Kvinnelig journalist utestengt

Taliban har også insistert på at kvinner ikke har noe å frykte under deres styre. Det står i skarp kontrast til sist islamistgruppen hadde makten. Da var kvinner utestengt fra offentligheten, og jenter fikk ikke få på skole. Under det strenge islamistiske styret var TV og musikk forbudt, og utroskap ble straffet med steining.

Les også: Fredrik Græsvik har landet i Norge: –⁠ De kjepp­jager de som har samarbeidet med vestlige styrker

En video publisert på nettet av en profilert kvinnelig journalist forteller om en virkelighet langt unna Talibans nye budskap om toleranse.

– Vårt liv er truet. Mannlige kolleger med adgangskort fikk lov til å komme inn i lokalene våre, men jeg fikk beskjed om at jeg ikke kunne fortsette i jobben min fordi systemet er endret, sier Shabnam Dawran, som jobber for en statlig TV-kanal.

Motstand

I uken etter at Taliban tok makten i Kabul, har det vært enkelte tegn på motstand mot det nye styret. I Kabul og et knippe forsteder viftet folk med afghanske flagg for å feire nasjonaldagen torsdag. Noen steder skjedde dette rett for øynene på Taliban-krigere.

Dagen før skjøt Taliban-krigere i luften for å spre titalls mennesker som feiret med flagget i byen Jalalabad.

Les også: Erna Solberg: – Evakueringen er veldig vanskelig

Russland trakk torsdag fram en gryende motstandsbevegelse i Pansjirdalen noen mil nord for Kabul.

– Taliban har ikke kontroll over hele Afghanistan, påpekte utenriksminister Sergej Lavrov. Han sier motstanden ledes av den avsatte visepresidenten Amrullah Saleh og Ahmad Massoud.

– Men vi trenger flere våpen, mer ammunisjon og flere forsyninger, skriver Massoud i Washington Post. Faren hans, Ahmed Shah Massoud, var en av de mest kjente geriljalederne som kjempet mot Sovjetunionen og senere mot Taliban. Han ble drept i et selvmordsattentat 9. september 2001.

(©NTB)