Frykten rammer Oslo Børs

Foto: Stein Henningsen (Oslo Børs)

Grådigheten må igjen vike plass.

06.09.11 15:57

Mandag tupte børsene i Europa kraftig, en dag da USA-børsene holdt stengt. Tirsdag morgen fulgte Asia opp med å falle, men pessimisme ble så snudd til optimisme når børsene i Europa åpnet positivt.

Tirsdag formiddag har imidlertid frykten igjen fått overtaket og børsene i Europa må igjen bite i det sure eplet.

Oljetunge Oslo Børs faller med 0,8 prosent til 350,2 poeng.

Oljeprisen holder seg meget sterk forholdene tatt i betraktning. Et fat nordsjøolje stiger med 0,36 prosent til 110,3 dollar per fat tirsdag morgen.

Fallet fortsetter også ellers i Europa, der den tunge tyske Dax-indeksen faller med 0,6 prosent. I USA åpner børsene klart i negativt territorium, med de viktigste indeksene ned mellom to og tre prosent.

Her kan du følge utviklingen på børsene

Skrekkelig ukestart
Frykten økte blant investorene ved slutten av forrige uke. Da ble det lagt fram svake arbeidsmarkedstall i USA, og investorene frykter nå at situasjonen i amerikansk økonomi, og verden for øvrig, er svakere enn tidligere ventet.

I tillegg har spekulasjonene om at euroen kan ryke fått ny næring, underbygget av at frykten knyttet til Silvio Berlusconis gjeldstyngede Italia vil komme i større problemer har eskalert.

Les mer: Elendig nyhet rammer børsene

Denne uken har pessimismen fått ytterligere næring, spesielt har bankaksjer fått unngjelde etter at det ble klart at amerikanske myndigheter har gått til søksmål mot 17 banker. Søksmålet skyldes blant annet tap som institusjonene Fannie Mae og Freddie Mac, som ble reddet av staten under finanskrisen, fikk på strukturerte produkter basert på råtne boliglån solgt av bankene.

Mandag raste flere av de største bankene i Europa kraftig og den viktige tyske Dax-indeksen stupte med over fem prosent til det laveste nivået på nesten to år. Her hjemme raste Oslo Børs med 4,48 prosent til 353,06 poeng.

Dystert i Europa
Børsene har den siste tiden vært preget av dystre nyheter som har preget helgen.

Regjeringene i Roma og Athen ser ut til å spille høy i mot Det internasjonale pengefondet IMF og EU. Dette gjør de vel vitende om at de er nødt til å få ny nødhjelp for å få økonomien på fote. I helgen skjerpet Den europeiske sentralbanken tonen i mot Italia og Berlusconis sparepakke, som de ikke mener går langt nok.

Ryktene har også begynt å svirre om at kreditratingen til Italia vil bli nedjustert av alle de store ratingbyråene.

Angela Merkel ser også til å få folk i mot seg. I et delstatsvalg fikk hun real juling, og hennes parti mistet plassen.

Medvirkende til nedturen er også administrerende direktør i Deutche Bank, Josef Ackermann, som i en tale sa at det er klart at mange europeiske banker ikke vil klare seg, om de må nedskrive verdiene på statsobligasjonene de har til markedsverdi.

Mandag nådde bankenes innskudd i den europeiske sentralbanken det høyeste nivået så langt i år, noe som kan tyde på at bankenes vilje til å låne til hverandre minker.

Rømmer til trygge investeringer
Samtidig som investorene flykter fra aksjemarkedet går de over til det som normalt regnes som trygge havner. Som en følge av dette falt renten på tiårige tyske statsobligasjoner til 1,84 prosent, noe som er det laveste nivået i historien.

Amerikanske obligasjoner med tilsvarende lengde ligger litt under to prosent, noe som er det laveste nivået på 60 år.

- Også i Norge gikk renten på tiåringen ned, og ligger nå på 2,48 prosent. I lys av at de norske myndighetene i går auksjonerte bort 5 mrd. kroner i tiårs statspapirer, kan nedgangen virke noe overraskende. Normalt annonseres det papirer for en samlet verdi av 3 mrd. kroner. Det rapporteres om en bid/cover-forhold på 2,75, melder DnB Nor Markets.

På den andre siden finner man greske obligasjoner. Renten på toårige papirer nådde mandag hele 50 prosent, også det en rekord.

En annen trygg havn er gull, som også regnes som en forsikring mot økende inflasjon. Gullprisen handles i øyeblikket rekordhøyt på 1.920 dollar per unse, noe som tilsvarer en oppgang på en prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.