Frykter 100.000 døde

Foto: Orlando Barría (EPA/Scanpix)

Tusenvis er omkommet og tre millioner mennesker trenger nødhjelp etter jordskjelvet på Haiti.

14.01.10 06:27

- Dette er folk som ikke har noen ting som har mistet enda mer. Hjelpebehovet er enormt, sier Ragnild Slettner-St. Hilaire til Nettavisen. Siden 2000 har hun vært engasjert i et hjelpeprosjekt på øya som tirsdag ble rammet av det verste jordskjelvet på 200 år. Hun har flere ganger besøkt Haiti. Nå sitter hun i Oslo og organiserer hjelpearbeidet.

Frykter 100.000 døde
Tusenvis av mennesker fryktes omkommet. Landets statsminister Jean-Max Bellerive frykter at dødstallene kan nå 100.000. Store deler av hovedstaden Port-au-Prince er ødelagt, og lik stables i gatene etter hvert som de hentes ut av ruinene. Internasjonale Røde Kors (IRC) anslår at tre millioner av landets ni millioner innbyggere trenger nødhjelp.

Norske hjelpearbeidere på vei hjem
Ragnild Slettner-St. Hilaire forteller at Stiftelsen Prosjekt Haiti har rundt 15 lokalt ansatte i tillegg til norske frivillige. Onsdag var hun i kontakt med de to nordmennene i organisasjonen som var på Haiti da skjelvet traff.

- De er nå på vei til Den dominkanske republikk og skal være i god behold, men er preget av det de har opplevd. En av dem fikk en jernstang i pannen, men skadene skal ikke være alvorlige, forteller Slettner-St. Hilaire til Nettavisen.

- Folk hylte og skrek
De to opplevde skjelvet på nært hold og har fortalt om det totale kaos.

- Det var kaos, folk hylte og skrek. Hus raste sammen. Vi så mange skadde og noen døde, forteller Siv Mika Engebretsen til TV 2 Nyhetene.

Slettner-St. Hilaire forteller at det er mange lokalt ansatte hun ennå ikke har fått kontakt med.

Vil samle inn til ofrene
Organisasjonen driver blant annet en barneskole for rundt 100 elever i utkanten av Port-au-Prince og et nettverk for mødre. Nå vil Slettner-St. Hilaire organisere en innsamlingsaksjon for jordskjelvofrene i området der de har sin virksomhet.

- Vi har en bygning som står, og vi kommer til å sette opp en webside der vi vil samle inn penger til et nødhjelpssenter i vårt nabolag, forteller hun.

Flere organisasjoner er nå i gang med innsamlingsarbeid for jordskjelvofrene, blant dem Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og CARE i Norge.

- De trenger alt
Ragnild Slettner-St. Hilaire i Prosjekt Haiti oppfordrer nordmenn om å gi så det monner.

- De trenger alt. Dette er folk som har hatt behov for hjelp i mange år, og jeg kan ikke tenke meg noen som trenger mer hjelp enn innbyggerne på Haiti akkurat nå, sier hun.

FN-ansatte savnet
Haitis statsminister Jean-Max Bellerive uttalte til CNN onsdag at han tror dødstallene etter skjelvet kan nå 100.000, melder internasjonale nyhetsmedier.

FN melder at inntil 200 FN-ansatte er savnet etter tirsdagens skjelv, som ble målt til 7,0 på Richters skala.

Tre millioner trenger nødhjelp
En tredjedel av Haitis ni million innbyggere vil trenge nødhjelp etter jordskjelvet tirsdag, ansår Internasjonale Røde Kors (IRC). Onsdag stablet innbyggerne lik i gatene ved ødelagte bygninger i hovedstaden Port-au-Prince. Tusenvis av bygninger fra skoler og skur til offentlige bygninger som presidentpalasset er lagt i grus.

Et ukjent antall mennesker er ennå fanget i ruinene, melder nyhetsbyrået AP.

Tusenvis kan ha omkommet
President Rene Preval har uttalt at tusenvis av mennesker trolig er døde etter skjelvet. Onsdag uttalte Haitis statsminister til CNN at det endelige dødstallene kan nå over 100.000.

Det meldes at hovedstaden Port-Au-Prince for en stor del er ødelagt.

- Er mer sårbare
Hjelpeorganisasjonen CARE i Norge sier det særlig er områdene i nærheten av hovedstaden Port-au-Prince som er rammet. Det peker på at behovet for nødhjelp er stort, særlig blant kvinner og barn.

- Kvinner og jenter har ofte mindre muligheter til å flykte fra slike katastrofer og er dermed mer sårbare. De trenger øyeblikkelig nødhjelp, skriver CARE på sin hjemmeside.

Organisasjonen peker på behov for rent vann, husly, mat og medisinsk hjelp og videre at det viktig å sørge for helsetjenester, mat og utstyr til gravide kvinner og mødre med små barn.

CARE, som har rundt 100 ansatte på Haiti, er allerede i gang med nødhjelpsarbeidet og sender i tillegg forsterkninger fra Kanada.

- Jobber med å få inn nødhjelp
Generalsekretær Børge Brende i Norges Røde Kors sier de har folk i katastrofeområdene og at det jobbes på spreng for å redde ofrene for jordskjelvet ut av sammenraste bygninger.

I den akutte fasen er det førstehjelp på stedet og evakuering fra katastrofeområdene som er aller viktigst, ifølge Brende.

- Vi jobber nå med å få inn nødhjelp som vann, tepper og medisinsk utstyr. I tillegg trengs utstyr for å få mennesker ut av de sammenraste bygningene så raskt som mulig, sier han.

Brende viser blant annet til erfaringene fra Padang i Indonesia. Det avgjørende er å få inn riktig utstyr de første dagene.

Redningsteam fra Røde Kors-kontoret i Panama er på vei og vil gjennomføre en kartleggingstur med helikopter for å få oversikt over situasjonen.

HTML EMBED

- Vil trenge hjelp i lang tid
Røde Kors i Norge har i flere år jobbet med å styrke katastrofeberedskapen i Haiti.

- Det er et av verdens fattigste land og de vil trolig trenge omfattende internasjonal hjelp i lang tid, sier Brende.

Norges Røde Kors har opprettet eget kontonummer og givertelefon for jordskjelvofrene på Haiti. Les mer på www.rodekors.no.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.