Seks av de 10 provinsene i Haiti er nå rammet av kolerautbruddet som startet i midten av oktober.
En oppdatering fra departementets hjemmeside viser at 917 er bekreftet døde, og 14.642 er innlagt på sykehus. Mange klarer ikke å ta seg fram til sykehus, og tallet er trolig langt høyere.
Frykter rask spredning
- Over 1,3 millioner mennesker bor i teltleirer i hovedstaden Port-au-Prince og de er meget utsatt for koleraepidemien, sier generalsekretær i Røde Kors i Norge Børge Brende, i en pressemelding.
Røde Kors frykter at koleraspredningen kan komme ut av kontroll, og øker nå sin innsats i landet.
Deler ut såpe og jerrykanner
- Den internasjonale innsatsen må nå trappes opp, og Røde Kors i Norge er bedt om å bidra med helsepersonell med koleraerfaring og mer utstyr de nærmeste ukene, sier Børge Brende.
I et forsøk på å bedre hygieneforholdene, har hundrevis av frivillige delt ut såpe, jerrykanner og bøtter til om lag 80.000 familier.
I tillegg til dette, driver hjelpearbeiderne opplysningsarbeid om hva kolera er, hva som er symptomene og hvordan beskytte seg mot smitte. Det er også tatt i bruk sms-varsling for å tipse folk om hvordan de kan forebygge. Spesielt er gode latriner og rent vann viktig og håndvask kan redusere risiko med 80 prosent, skriver Røde Kors i pressemeldingen.
FN-prognoser viser at opptil 200.000 kan være truet dersom kolerautbruddet sprer seg til alle landets ti provinser, og det vil kreves nærmere én milliard kroner i løpet av neste år for å bekjempe epidemien.
- Viktig å handle nå
Kolera kan føre til døden etter 24 timer dersom man ikke mottar behandling. Kolera kan behandles med antibiotika.
- Fra smitte til død kan det være snakk om timer, spesielt for barn og svake. Derfor er det viktig å handle nå, understreker Børge Brende.