Frykter å måtte stanse humanitært arbeid i Syria

Syriske kurdere flykter til Tyrkia. Tyrkia og andre naboland er allerede vertskap for over tre millioner syriske flyktninger.

Syriske kurdere flykter til Tyrkia. Tyrkia og andre naboland er allerede vertskap for over tre millioner syriske flyktninger. Foto: Murad Sezer (Reuters/NTB)

Kirkens Nødhjelp frykter at voldsbølgen i Syria vil tvinge organisasjonen til å stanse det humanitære arbeidet i landet.

23.09.14 14:59

400.000 mennesker er ventet å flykte til Tyrkia for å unnslippe militante islamister.

138.000 syriske kurdere flyktet fra Syria til Tyrkia forrige uke, og flere står i kø. Tirsdag opplyste FNs høykommissær at 400.000 innbyggere i byen Kobani ventes å flykte til Tyrkia for å unngå å bli fanget av islamister.

- Flyangrep vanskeliggjør arbeidet
Kirkens nødhjelp jobber blant annet med å sikre vanntilgang i flere områder i Syria. Gregory Bakken, Kirkens Nødhjelps koordinator for nødhjelp i landet, har akkurat vært i Tyrkia. Han har sett at mange syrere har måtte flykte fra sine hjem.

Les også: Her bomber de IS

- De har løpt så fort de kunne, i det de sto og gikk i. Utslitte og desperate kom de seg over grensen, før Tyrkia måtte stenge på grunn av den store pågangen, sier han til NTB.

I tillegg til jihadistoffensiven gjør tirsdagens luftangrep fra den amerikanskledede anti-IS-koalisjonen situasjonen vanskelig.

- Det er stadig kamper mellom ulike opprørsgrupper. I tillegg fører luftangrepene i byer som Raqqa til at flere flykter. Til sammen gjør det situasjonen i Syria svært alvorlig, sier han.

Les også: Norge gir 63 millioner mer til Irak og Syria

Organisasjonen frykter at voldsbølgen vil framtvinge en midlertidig stans i arbeidet dens.

- Vi ser an situasjonen fra dag til dag. Ingenting er bestemt, men det er noe vi må forberede oss på, sier hjelpearbeideren.

Mangler alt
Tyrkia har allerede tatt imot over 1 million mennesker siden 2011. Bakken er bekymret for hvor de utmattede flyktningene fra Syria skal dra.

- Flyktningene mangler absolutt alt. Tyrkia har vært veldig romslige med å ta imot, men kapasiteten begynner å sprenges. Nå må andre land ta grep, ellers er det vanskelig å si hvor de skal ta veien, sier han.

Les også: - Verken journalister eller politikere forstår dette

Det samme ga FNs Rupert Colville uttrykk for under tirsdagens pressekonferanse i Sveits.

- De 138.000 som akkurat er ankommet Tyrkia, tilsvarer det totale antallet som Europa har tatt imot de tre årene som krigen i Syria har vart, sier han i følge nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.