– Hvis ikke noe endrer seg raskt, kommer det til å bli aksjoner fra både næringsliv og politiske miljøer, advarer Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland (Ap) til Nationen.

Torsdag ble det satt ny strømprisrekord i Sørvest-Norge med 4,22 kroner per kilowattime (kWt). Det er dobbelt så dyrt som på Øst- og Vestlandet og mer enn 200 ganger så dyrt som prisen i Midt- og Nord-Norge.

Skisland forteller overfor avisen at det haster for regjeringen å innføre kraftigere tiltak for å redusere strømprisen.

– I vår del av landet er dette i ferd med å bli et stort problem, sier Kristiansand-ordføreren.

Han får støtte av ordførerkollega i Farsund, Arnt Abrahamsen (Ap), som mener det er nødvendig med sterkere virkemidler. Han er skuffet over egen regjering.

– Det skremmer meg at de ikke viser vilje til å ta tydeligere grep. De virker fullstendig handlingslammet, sier Abrahamsen.

Vil begrense eksporten

Den enorme prisforskjellen skyldes til dels at prisområdet som omfatter Sørvest-Norge er direkte koblet til Europa gjennom kablene til Tyskland og Storbritannia.

Fyllingsgraden i vannmagasinene er dessuten historisk lav i hele Sør-Norge, men situasjonen er aller verst i Sørvest-Norge.

Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sagt at regjeringen vurderer restriksjoner på eksport og magasindisponering, dersom situasjonen forverrer seg.

Skisland mener at dette har vart for lenge.

– Man har tenkt at det er en litt forbigående ekstrem pris, men det fortsetter, og ser ikke ut til å bli noe bedre, sier Kristiansand-ordføreren.

Skisland er mest bekymret for hvordan prisene påvirker bedrifter

– Veldig mange arbeidsplasser står nå i fare. Utenlandske eiere vurderer om de skal fortsette satsingen. Vi kan ikke leve lenge med dette, det sier seg selv.

Han frykter også at nyetableringer vil se til andre deler av landet på grunn av prisforskjellene.

– Det er en veldig uheldig konkurransesituasjon, sier Skisland.

Foruten eksportbegrensninger, mener Skisland at regjeringen må gjøre noe konkret for å hjelpe bedriftene.

– Vi skal gjøre det vi kan

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han kommer til å bruke de virkemidlene som trengs for å sikre kraftforsyningen.

– Det er min egen strømstøtteordning, sier Støre til NTB.

Statsministeren viser til en vedstabel han har utenfor hytta.

Mens strømdebatten har rast i hovedstaden, har statsministeren nemlig feriert i fjellheimen. Underveis har han også vært på det han kaller en personlig åstedsbefaring ved vannmagasinet oppe ved Hallingskarvet.

– Det er ikke mye snø igjen, men det er ganske livlig i de elvene, sier Støre.

Gjennom sommeren har opposisjonen beskyldt regjeringen for å innta en passiv «vente og se»-holdning til strømkrisen. Men nå kommer Støre med et løfte:

Han kan ikke love regn. Men han skal gjøre det han kan for å sikre kraftforsyningen.

– Jeg er klar til å ta grep, sier Statsministeren.