RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter at 182.000 har lånt for mye

Sist oppdatert:
Øker renten til 7,5 prosent vil anslagsvis 182.000 få problemer med boliglånet. Det frykter Statistisk Sentralbyrå
Midt i et hett boligmarked maner nå noen eksperter til forsiktighet. De frykter økt tilbud av nye boliger og den renteøkningen som etter hvert vil komme. Blant de bekymrede er SSB-forskeren Erling Røed Larsen.

- Vi kan være på et vippepunkt. Det er sterke krefter som tilsier at det skal stige, så oppgangen kan vare litt til. Men hvis det kommer mange nye boliger på markedet og renten stiger, kan det komme en smell, sier han til Aftenposten.

Når man har en stemningsbølge i boligmarkedet hvor alle vil eie, kan det bli vanskelig for profesjonelle utleiere å leie ut. Da kommer disse leilighetene ut på markedet. Det tror man nylig har skjedd i Australia, hvor markedet nå har falt, ifølge forskeren. Dessuten har boligbyggingen i det siste vært rekordhøy, spesielt i Oslo.


Statistisk sentralbyrå har sett på hvor mange som er i faresonen. Forskerne har beregnet hvor mange som må bruke over 30 prosent av sin disponible inntekt til renter hvis renten kommer opp på 7,5 prosent. Tallet er så høyt som 182 000, mens det i 2001 bare var 85 000 husholdninger som brukte så mye av inntekten på renter. Dette skriver Aftenposten.

Hvis renten er stabil på dagens lave nivå, er det bare 41 000 husholdninger som bruker så mye av inntekten på renter.

Ifølge Røed Larsen er det lite sannsynlig at renten plutselig skal opp på dette nivået. Det er mer sannsynlig med en stigning på et par prosentpoeng.

- Jeg skal ikke svartmale. Boligprisene kan fortsatt bli dyttet oppover inntil renten stiger litt. Da vil de
sannsynligvis falle, mener Røed Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere