RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter at dollarfallet spolerer børsfesten

Sist oppdatert:
Sjefstrateg Ivar Strompdal i ABG Sundal Collier er blitt mer negativ til aksjemarkedet i 2004. Grunnen er dollarfallet. Dollaren faller videre tirsdag morgen
Sjefstrateg Ivar Strompdal i ABG Sundal Collier traff med sin spådom om en kraftig oppgang i 2003, men nå er han klart mer skeptisk, melder Dagens Næringliv.

– I min bok er dollarfallet udelt negativt og bidrar absolutt til at jeg bare i løpet av de siste ukene er blitt klart mer skeptisk til aksjemarkedets utvikling i 2004. Tidligere trodde jeg på en stigning på mellom 10 og 15 prosent i aksjemarkedet i første halvdel av 2004. Nå er jeg langt mer usikker på det og dollarfallet er det viktigste signalet for øyeblikket, sier Strompdal til avisen.

I Norge trekker Strompdal frem Norske Skog, Royal Caribbean, de tre Tandberg-selskapene, Nera, Eltek og oljeselskapene som eksempler på dollarfølsomme selskaper.

– Selv om for eksempel Norske Skog selger mye i Europa, spiller ikke det noen stor rolle. Historisk sett slår dette indirekte inn ved at de amerikanske bedriftene får en annen konkurransesituasjon, som blant annet slår inn på prisene, sier Strompdal, som mener selskapene undervurderer denne effekten og av egne sikringsforretninger, som bare hjelper på kort sikt.

– Valutamarkedet har en tendens til å endre seg for mye i begge retninger. Det kan jo føre til at en får dollarfall mot 1,4 og 1,5, og da er det god natt for økonomisk bedring i Europa, sier Strompdal.

Tirsdag morgen har dollaren svekket seg ytterligere, og det koster nå 1,271 dollar for en euro. Det er første gang siden euroen ble innført at kursen er over 1,27 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere