*Nettavisen* Nyheter.

Frykter at for få lar seg vaksinere

Oslo (NTB-Peter Tálos): Overlege og patolog Sveinung Sørbye tror årets influensaepidemi kunne vært unngått dersom flere hadde vaksinert seg. Nå risikerer Folkehelseinstituttet å bli sittende igjen med ubrukte vaksiner.

03.01.13 19:58

Mer eller mindre hele landet er nå over grensen for utbrudd av influensa. Svineinfluensaviruset øker mest, særlig på Østlandet.

Det er noen lokale variasjoner, slik at enkelte områder fortsatt kan være under grensen for utbrudd, ifølge Folkehelseinstituttet. Men oversikten over influensasykdom i de siste to ukene før nyttår viser at nesten hele landet er rammet. Verst er det i sør og i øst.

Overlege Sveinung Sørbye ved avdeling for klinisk patologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge er kritisk til at så mange har valgt å stå over årets vaksine. Han tror nesten hele den varslede epidemien av svineinfluensa og to andre typer virus kunne vært unngått dersom flere hadde tatt årets vaksine.

Han viser til at bare 29 prosent av alle i risikogruppene lot seg vaksinere under fjorårets influensautbrudd. Og under det store pandemifrykten i 2009 ble hele 45 prosent av befolkningen vaksinert mot svineinfluensa.

Han får langt på vei støtte for sine uttalelser fra divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet. Hun sier det er foreløpig ikke sikre tall på hvor mange som er vaksinert i Norge under årets influensautbrudd, men bekrefter at tallet er relativt lavt. Det kan være flere grunner, mener hun.

- Jeg tror befolkningen er litt vaksinetrøtt. Dessuten opplevde vi at mange sa nei til vaksine da finnene i fjor høst advarte om bivirkninger for dem som allerede hadde tatt pandemivaksine i 2009, sier Nøkleby til NTB.

- I sesongen 2011/2012 var det kun 12 prosent av alle som arbeider i helsesektoren som vaksinerte seg. Av dem som jobber på sykehus tok 17 prosent vaksine, sier Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Nøkleby i Folkehelseinstituttet sier det i årevis har vært en utfordring å få ansatte i helsesektoren til å la seg vaksinere mot influensa.

- At mange i helsevesenet selv ikke tar vaksine bidrar sikkert til at flere andre også lar det være, sier hun.

Det er også et annet influensa A-virus i omløp, i tillegg til et influensa B-virus. Influensa A-viruset er trolig underrapportert fordi ikke alle laboratorier tester for dette, ifølge Folkehelseinstituttet.

- Likevel synes det klart at A (H1N1), (svineinfluensaviruset) har økt mest den siste tiden, særlig på Østlandet, opplyser Folkehelseinstituttet.

I tillegg blir 70-80.000 vaksinedoser distribuert via apotek.

- Det er dessuten fare for at FHI blir sittende igjen med mange doser av influensavaksine fordi anbefalingene ikke blir fulgt, sier patologen

Folkehelseinstituttet holder fast ved anbefalingen om at alle i risikogruppene bør få tatt influensavaksine. Det gjelder eldre, kronisk syke og gravide.

- Det er ikke for sent å ta vaksinen, men det haster nå. Vi er allerede to uker inne i et utbrudd som normalt varer i åtte uker, sier Nøkleby. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.