*Nettavisen* Nyheter.

Frykter at kontrollnivået på Trandum kan føre til økt uro

– Det samlede kontrollnivået på Trandum framstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler.

TRANDUM (RB.no): Sivilombudsmannen er svært kritisk til behandlingen av de internerte ved Politiets utlendingsinternat på Trandum.

Det kommer fram av en nylig publisert rapport.

– Det samlede kontrollnivået på Trandum framstår på enkelte områder som mer inngripende enn i mange fengsler, til tross for at de som er der ikke soner straff. Vi er bekymret for at dette kan føre til økt uro og uønskede hendelser i stedet for trygghet, sier sivilombudsmann, Aage Thor Falkanger, i en pressemelding.

Full avkledning ved visitasjoner, hyppige innlåsinger, uegnede forhold for barn og en helsetjeneste som ikke er uavhengig av Politiets utlendingsenhet, er noe av det som blir påpekt i Sivilombudsmannens forebyggingsenhets rapport fra besøk til Trandum tidligere i år, skriver RB.no.

Naken på huk over speil

– Det gjennomføres rutinemessige kroppsvisitasjoner av alle voksne internerte, ved innkomst og etter alle besøk. Visitasjonen oppleves som ydmykende fordi de gjennomføres slik at personen må kle av seg alle klærne og sette seg ned på huk over et speil. Visitasjonene gjennomføres også selv om ansatte har vært til stede for å kontrollere besøket, sier Aage Thor Falkanger.

Sivilombudsmannens anbefaling er at «visitasjon med full avkledning bør kun gjennomføres etter en konkret individuell risikovurdering. I tilfeller der full avkledning anses nødvendig, bør inngrepet gjennomføres trinnvis, ved at den internerte får tilbake klær til overkroppen før plagg nedentil fjernes».

– Må tenke sikkerhet

– Vi oppdager jevnlig farlige gjenstander under visitering, blant annet barberblad, stikkvåpen, lightere og andre små gjenstander festet til kroppen. Sett i lys av dette, mener vi sikkerhetstiltakene på Trandum er nødvendige. De som blir utsatt for dette, opplever det som ubehagelig. Og det har jeg stor forståelse for. Og det er også grunnen til at de ansatte som er satt til å gjøre dette er trent til å gjøre dette på en profesjonell måte. Så skånsomt og effektivt som mulig, sier hun.

Saken fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

STERK KRITIKK: Sivilombudsmannen er svært kritisk til behandlingen av de internerte ved Trandum utlendingsinternat. Foto: (Romerikes Blad)


Sivilombudsmannens forebyggingsenhet mot tortur og umenneskelig behandling ved frihetsberøvelse gjennomførte et uvarslet besøk til Politiets utledningsinternat på Trandum 19.–21. mai i år.

Forebyggingsenheten besøkte alle avdelinger, inkludert sikkerhetsavdelingen. Det ble gjennomført samtaler med internerte, ansatte, representanter fra fagforbund og lokalt verneombud samt helsepersonell. På besøkstidspunktet var det 100 internerte ved Trandum. De fleste blir uttransportert i løpet av et par døgn, mens noen blir værende over lengre tid, i enkelte tilfeller mer enn ett år. Om lag 400 mennesker er internert i mer enn tre uker i løpet av et år, står det i pressemeldingen.

18 selvmordsforsøk

Den ferske rapporten peker også på at Trandum ikke egner seg for barn.

Blant annet viser Sivilombudsmannen til internatets egen rapport som viser at barn utsettes for sterke inntrykk fra voksne i en alvorlig livssituasjon. Ved to anledninger har barn vært vitne til at foreldrene skadet seg selv.

Fra 2014 og fram til 2015 skal det ha blitt begått 18 selvmordsforsøk og tilfeller av selvskading.

Fakta

Fakta Trandum

Sivilombudsmannen er også kritisk til sikkerhetsavdelingen ved Trandum. Blant annet skriver han i sin rapport at de av personene som interneres på de åtte cellene i sikkerhetsavdelingen utsettes for svært dårlige forhold.

– Isolasjon kan ha alvorlige konsekvenser for innsattes psykiske helse og utgjøre en økt risiko for selvmord. Fra vedtakene kan vi ikke lese om mindre inngripende tiltak for å opprettholde ro, orden og sikkerhet er vurdert, sier Falkanger i pressemeldingen.

– Viktig at vi ettergås

Avdelingsleder Kristina Vee Lægreid setter pris på at Sivilombudsmannen har tatt initiativ til besøket.

– Vi er en svært spesiell institusjon, unik i norsk sammenheng, og det er viktig at vår virksomhet ettergås, sier hun.

– Får rapporten konsekvenser?

– Vi kommer til å vurdere en rekke av tiltakene som foreslås i rapporten, blant annet kommer vi til å ta opp spørsmålet om uavhengighet i helsetjenesten med Justis- og beredskapsdepartementet. Det kan være hensiktsmessig at helsetilbudet organiseres på samme måte som i kriminalomsorgen ved at det inngår som et tilbud fra kommunehelsetjenesten, sier Kristina Vee Lægreid.

Les flere saker fra Romerikes Blad her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.