RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter at Norges omdømme blir ødelagt

Sist oppdatert:
Norges omdømme som konfliktløser og fredsnasjon kan bli ødelagt etter at den kristne avisen Magazinet trykket de omstridte Muhammed-karikaturene, mener flere eksperter.
- Jo lenger urolighetene varer, desto mer vedvarende blir inntrykket av at Norge, som i utgangspunktet har et godt rykte i den muslimske verden, har fått både en og to riper i lakken, sier forsker Cecilie Hellestveit ved Norsk senter for menneskerettigheter til Dagsavisen.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik slår fast at Norge har en jobb å gjøre for å redde sitt omdømme som fredsnasjon. Alle som er i kontakt med de muslimske landene, må få fram at tegningene ikke er uttrykk for Norges offisielle holdning, mener Bondevik.

- Hvis vi lykkes med informasjonen, vil vi kunne unngå at Norges rolle som freds- og solidaritetsaktør svekkes og ødelegges. Men det er helt opplagt at dette krever en jobb, sier han.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier at han håper det ikke blir vanskeligere for Norge å spille rollen som fredsnasjon etter hendelsene de siste dagene, og varsler at fredsarbeidet vil fortsette.

Syria

NUPI-forsker Henrik Thune mener Norge nå har fått et dårlig image i muslimske land. Norge framstår ikke lenger som en nøytral og uhildet part, mener han.

Thune ser spesielt to problemer som begge kan kobles til Syria. Det ene er hvordan Iran vil bestemme seg for å følge opp saken, for eksempel ved å kansellere kontrakter med norske selskaper. Det andre er Norges forhold til de nye selvstyremyndighetene i de palestinske områdene, under ledelse av Hamas.

- Hvis det blir mye brudulje med Syria grunnet ambassadebrenningen, vil det slå negativt ut, siden Syria har tette bånd til både Hamas og Iran, sier Thune.

Afghanistan

Direktør Stein Tønnesson i Fredsforskningsinstituttet (PRIO), frykter at det kan bli vanskelig for lederne i muslimske land å ha kontakt med Norge. Han mener også at den norske militære deltakelsen i Afghanistan kan bli et problem.

- Den blir ytterligere et problem nå som ISAF-operasjonen blir utvidet og ikke minst på grunn av angrepene på norske soldater. En høy militær profil i Afghanistan kan bidra til at fiendebildet setter seg, sier Tønnesson.

Han mener det er bekymringsfullt at frivillige organisasjoner nå evakuerer medarbeidere fra Afghanistan, og viser til at det nettopp er disse organisasjonene som er med på å skaffe Norge den tilliten som skal til for å være en fredsnasjon.

- Uvant situasjon

Både Kirkens Nødhjelp, Norges Røde Kors, Flyktninghjelpen og Den norske Afghanistankomiteen mener det nå er utrygt å jobbe i de berørte områdene. Norske bistandsarbeidere trekkes ut eller får beskjed om å gå i skjul.

- Det er en uvant situasjon. Det å være en norsk organisasjon har alltid fått en til å føle seg veldig velkommen. Man representerer en nasjon uten stormaktsønsker og uten en fortid som kolonimakt, sier Knut Christiansen i Kirkens Nødhjelp.

- Men hvis inntrykket av Norge som nå er skapt, fester seg, kan det bli vanskelig å jobbe i muslimske land. Dette er noe vi kan endre selv, ved over tid å vise at vi jobber med respekt for andre religioner og kulturer, og at vi klarer å bidra til positive endringer, fortsetter han.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere