Gå til sidens hovedinnhold

Frykter barneprostitusjon under fotball-VM

Redd Barna frykter storrekruttering til barneprostitusjon under fotball-VM i 2010.

En klinikk i den zimbabwiske hovedstaden Harare opplyser at de har behandlet 30.000 barn som er utsatt for overgrep de siste fire årene. Klinikken Family Support Trust mener dette utgjør bare toppen av isfjellet av barneovergrep begått i det kriserammede landet.

Zimbabwe befinner seg i en økonomisk og politisk krise etter at landet har blitt vanstyrt i flere tiår. Redd Barna opplyser på generelt grunnlag at det er en sammenheng mellom barneovergrep og fattigdom.

- Det jeg generelt kan si er at forskning viser at fattigdom og kriser svekker den vanlige beskyttelsen barn har i lokalsamfunnet og hos sine foreldre. Fattigdom og kriser i et samfunn leder ofte til en økning i vold og misbruk av barn. Både barn og foreldre er i slike situasjoner ofte borte fra hverandre, for eksempel fordi de immigrerer for å få arbeid, sier politisk rådgiver i Redd Barna, Kim Terje Loraas, til Nettavisen.

Rekruttert til prostitusjon
Nå frykter Redd Barna for at flere unge barn i Zimbabwe kan bli rekruttert til prostitusjonsmiljøer i Sør-Afrika under fotball-VM.

- Vi frykter kombinasjonen av fattigdomssituasjonen i Zimbabwe og fotball-VM i Sør-Afrika i 2010. Disse to tingene sammen kan lede til mer omfattende trafficking og handel av barn og flere seksuelle overgrep mot barn, sier Loraas.

- Vi hører også om at barn og jenter i Zimbabwe i økende grad blir kontaktet av folk som driver med trafficking i tilknytning til det som skal skje i Sør-Afrika i 2010.

Loraas mener en bevisstgjøring rundt problematikken kan avverge at unge barn blir gjenstand for den kyniske menneskehandelen.

- Norske myndigheter bør være seg sitt ansvar bevisst ved å bidra til forebyggende arbeid i forhold til dette, og informasjonsarbeid både i Zimbabwe, Sør-Afrika, og i forhold til mennesker som reiser til fotball-VM vil være relevant.

- Vi frykter at flere barn og voksne vil kunne ende opp i prostitusjon i forbindelse med fotball-VM i Sør-Afrika. Hvis det ikke blir et stort fokus på dette, så er det en fare.

Ingen økt menneskehandel i Tyskland
Menneskerettighetsgrupper var også bekymret for en økning av menneskehandel under fotball-VM i Tyskland i 2006.

- Det var gjort en undersøkelse i Tyskland rundt denne problematikken under fotball-VM i 2006. Hovedkonklusjonen der er at det ikke var en klar økning i handel med mennesker, såkalt trafficking, i forbindelse med fotball-VM.

- Men den understreker at hovedårsaken til det var økt fokus på disse problemstillingene fra politiet side. Et betydelig økt fokus på forebyggende informasjonskampanjer var også en viktig årsak til dette. Forskjellen på Tyskland og Sør-Afrika er at fattigdommen i Sør-Afrikas naboland er mye mer omfattende og desperat enn tilfellet var i forbindelse med VM i Tyskland, sier Loraas.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot