*Nettavisen* Nyheter.

Frykter blodbad i natt

Foto: Stig Martin Solberg (Nettavisen)

Nettavisen møtte en sliten, nervøs og redd rødskjorteleder i Bangkok.

14.05.10 18:48

BANGKOK (Nettavisen): Nettavisen oppsøkte rødskjortenes hovedleir ved Ratchaprasong-krysset i Bangkok fredag kveld thailandsk tid. Der møtte vi rødskjortenes internasjonale talsmann Sean Boonpracong.

- Du tør komme hit nå?, spør en vennlig, men tydelig sliten Boonpracong.

Les også: - Bangkok er en krigssone

Omringet av snikskyttere
Han peker rundt seg på skyskraperne som omkranser leiren like ved ett av verdens største shoppingsentre, Central World.

- Der er det en snikskytter, der er det en snikskytter og der er det en snikskytter, sier han og peker.

- Er du redd?

- Jeg frykter et blodbad
- Ja. Jeg vet ikke om vi klarer å holde stand ut natten. Jeg frykter et blodbad, sier rødskjortetalsmannen til Nettavisen.

Ifølge Boonpracong har fem rødskjorter mistet livet det siste døgnet som følge av skarpe skudd fra soldater.

- Dette er bare trist, og det smerter alle i Thailand at landet er i en slik forfatning som nå, sier han.

- Ikke ett vindu er knust
- Men dere har også vært voldelige?

- Hør her, vi har nå okkupert Thailands mest dyrebare kvadratmeter i to måneder. Ikke ett vindu er knust. Vi er fredelige vanlige folk som kun ønsker det mange av dere i vesten tar for gitt – ett ekte demokrati, sier Boonpracong.

- Hvorfor stilte dere nye krav til regjeringen etter at dere først hadde godtatt statsminister Abhisit Vejjajivas fempunktsplan for forsoning?

- Det var fordi Abhisit ikke oppfylte flere punkter i den, blant annet å fjerne soldatene. I tillegg har vi en regjering som lar soldater avfyre skarpe skudd mot sin egen befolkning, sier Boonpracong og lar det skinne gjennom at rødskjortene har omtrent null tillit til Abhisit lengre.

Les også: Styrer opprøret fra Twitter

- Blir styrt av styrtrike thaier
- For utenforstående virker Thailands statsminister som en oppegående, intelligent og sympatisk regjeringssjef. Hvorfor kan dere ikke stole på han?

- Abhisit er en dyktig mann, men hans store problem er at han blir styrt i kulissene av styrtrike thaier. Abhisits parti representerer de rike og eliten, sier Boonpracong.

- Hva skal til for å løse denne dramatiske situasjonen. Hva skal til for at dere drar hjem?

- Det er enkelt. Fjern soldatene som lovet. Så kan vi snakke sammen og så kan vi få fred, sier Boonpracong.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Redd for første gang
På vei ut av rødskjorteleiren er det lett å legge merke til den nervøse stemningen. Folk unngår å gå midt i gaten av frykt for å bli skutt.

På veien møter vi en tilsynelatende skummel sikkerhetsvakt, men det viser seg straks at store Ben er en omgjengelig kar. Han smiler og lar gjerne Nettavisen ta bilde.

- Jeg har jobbet som livvakt for rødskjortene i snart tre år. Men i kveld er jeg for første gang redd, innrømmer Ben.

Rød leder kritisk skadd
General Khattiya Sawasdipol, rødskjortenes militære strateg og leder, ble torsdag skutt i hodet under et intervju med avisen The New York Times. Han er kritisk skadd og befinner seg på sykehus. Ifølge legene på sykehuset er han fortsatt i koma, og kan dø når som helst.

Regjeringen i Thailand har beskyldt Khattiya Sawasdipol - bedre kjent som Seh Daeng, eller «Den røde kommandanten», for å være involvert i granatangrep som har skadet over 100 mennesker. I et intervju 90 minutter før han ble skutt spådde han at militæret kom til å slå hardt ned på demonstrantene snart.

37 døde siden 12. mars
Volden i Thailands hovedstad har kostet 37 mennesker livet og hundrevis er skadd etter at de regjeringsfiendtlige rødskjortene begynte sine demonstrasjoner 12. mars, ifølge AP. Rødskjortene har okkupert et område på tre kvadratkilometer i Bangkok sentrum og sier de ikke vil gi seg før regjeringen går av og utlyser valg.

- Jeg er ikke redd. Vi her her kun for å be om demokrati. Hvorfor blir vi møtt med vold, sier Mukda Saelim (39) en soppbonde fra Chonburi-provinsen til AP.

Rødskortene mener at statsminister Abhisit Vejjajivas koalisjonsregjering tok makten ved hjelp av ulovlige metoder.

Torsdag trakk statsministeren tilbake tilbudet om nyvalg etter at rødskjortene ikke fulgte hans fempunktsplan for forsoning - som blant annet innebar at rødskjortene skulle dra hjem torsdag.

Rødksjortene krever nå at tilbudet om nyvalg kommer på bordet igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.