Gå til sidens hovedinnhold

Frykter blodbad på Sri Lanka

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch frykter at verden bare har timer igjen for å hindre blodbad på Sri Lanka.

Myndighetene på øya har satt en tidsfrist tirsdag morgen norsk tid for når LTTE-geriljaen må overgi seg. Hvis ikke, «vil fortsettelsen være militær».

- Vi frykter det vil bli et blodbad, sier Anna Neistat, forsker ved Human Rights Watch.

Hun uttalte mandag at Verdenssamfunnet bare har noen timer på seg til å gjøre det klart for begge sider i konflikten at de ikke vil slippe unna med unødvendige og ulovlige tap av sivile liv. Det må gis klar beskjed om at alle som begår krigsforbrytelser, vil bli stilt til ansvar, understreket Neistat.

- 100.000 sivile innestengt
Over 100.000 sivile antas å være innestengt i området hvor LTTE har sin siste skanse, og hvor det avgjørende slaget mellom geriljaen og regjeringshæren trolig vil stå.

- Hvis vi i midt på dagen i morgen hører at 90.000 mennesker har klart å rømme til de regjeringskontrollerte områdene, så vil regjeringen gå ut fra at alle som er igjen er LTTE-medlemmer og dermed fritt vilt. Det tror ikke vi er sant, sa Neistat mandag.

Les også: - Kast ut vikingterroristene
Les også: Norge mister fredsrolle

Myndighetene hevder det er like før Tamiltigrene blir beseiret, og mener tigrene må overgi seg eller forberede seg på et siste angrep. Tigrene har så langt ikke svart på ultimatumet, men har avvist lignende krav tidligere.

Minst 31.000 på flukt
Minst 31.000 sivile flyktet fra Tamiltigrenes skanse nord i landet mandag. Det skjedde etter at regjeringsstyrker hadde brutt seg inn gjennom det godt befestede området til Tamiltigrene.

- TV-bildene viser at folk trosser LTTE (Tamiltigrene red.anm.) og flykter. De rømmer til sikkerhet. Det eneste Velupillai Prabhakaran (leder for Tamiltigrene red.anm.) nå kan gjøre, er å overgi seg, sa den srilankiske presidenten Mahinda Rajapakse mandag, melder BBC.

Ifølge opprørernes eget nettsted, TamilNet, ble 30 sivile drept i et av regjeringens bombeangrep søndag.

Tamiltigrene kjemper for uavhengighet fra Sri Lanka og konflikten har vart i nesten 25 år. Organisasjonen er erklært som terrorister av 32 land, deriblant USA og EU. Mer enn 70.000 mennesker har blitt drept i konflikten som offisielt startet i 1983, melder CNN.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken