Kommuneoverlege Trond Brattland frykter at de tre overfallsvoldtektene i Tromsø kan være starten på en bølge.

Les saken i Nordlys

Fredag ble det avholdt møte om voldtektsproblematikken i Tromsø i regi av byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp).

Kommuneoverlegen tok opp de tre overfallsvoldtektene som har skjedd i Tromsø den seineste tiden.

- Noe må gjøres. Vi må ta tak i det som kan bli en bølge av overfallsvoldtekter, sier han.

Voldtektsbølge?

- Vi må stille oss det spørsmålet om vi er i starten av en overfallsvoldtektsbølge i 2012, eller om det er statistiske tilfeldigheter. Hva tror politiet om det? spør kommuneoverlege Brattland.

- De tre tilfellene hadde tre vidt forskjellige overfallsmenn, men de hadde to fellestrekk. Offerne var nært overstadig beruset, og de gikk hjem alene på lite trafikkerte områder som lå sentrumsnært, forteller Morten Pettersen, leder av etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt.

Han hadde ikke et konkret svar til kommuneoverlegens spørsmål.

- Det er et interessant spørsmål, om det er starten på en bølge eller bare tilfeldigheter. Det kan tenkes at de mange overfallsvoldtektene på Østlandet har trigget andre som er tilbøyelig til å utføre overfallsvoldtekter i Tromsø, sier Pettersen.

Opplevd flere før

Tromsø har opplevd flere overfallsvoldtekter før.

- På begynnelsen av 2000-tallet opplevde vi flere overfallsvoldtekter over en kort tidsperiode, men de siste 6-7 årene har det ikke vært anmeldt noen overfallsvoldtekter, forteller Pettersen.

For kommuneoverlege Brattland er det viktig å ta tak i problematikken før den utvikler seg.

- Generelt er vi på jakt etter problemer som er i en oppstartsfase for å kunne komme inn med forebyggende tiltak. Det betyr ikke at dette er begynnelsen på en epidemi, men det kan utvikle seg til å bli det. Vi må være våkne på en eventuell problematikk for å kunne ha fokus og beredskap på den, sier Brattland.

Les flere saker i Nordlys