Frykter bølge av permitteringer

Foto: Harald Fjelddalen (Mediehuset Nettavisen)

LO-leder Roar Flåthen frykter permitteringer i konkurranseutsatt næring og ber regjeringen om tiltak.

23.11.11 21:25

GOL (ANB): - Situasjonen i konkurranseutsatte næringer som treforedling, aluminium, fisk, møbler og også reiseliv begynner å bli alvorlig, slår Flåthen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

LO-lederen brukte mye av taletiden sin på LO Stats kartellkonferanse onsdag til å advare mot virkningene av krisen i Europa.

- Den økonomiske krisen i Europa vil slå kraftig inn i flere bransjer her til lands i tiden som kommer. Mange kan komme til å permittere, spår Flåthen. Han krever derfor at regjeringen ikke rører permitteringsreglene, som varslet i budsjettet.

Gamle regler
Regjeringen gjeninnfører nemlig gamle regler for dagpenger til arbeidstakere som permitteres og sparer 160 millioner kroner. De nye reglene ble innført under finanskrisen for to år siden. Hvis ikke regjeringen snur, innebærer det blant annet at bedriftenes arbeidsgiverperiode forlenges og maksimal periode med dagpenger reduseres.

- Den store frykten er at bedriftene skal miste kompetanse når de må trappe ned produksjonen en periode, sier Flåthen, som også retter en advarsel til finansnæringen. Han mener bankene og finansinstitusjonene må ta sin del av ansvaret for både rentene og likviditeten for norske bedrifter.

Komplisert lønnsoppgjør
Videre varsler han en «komplisert situasjon» under det kommende lønnsoppgjøret til våren. Derfor legger han vekt på at frontfagsmodellen, der konkurranseutsatt industri setter føringene, fortsatt må være viktig i kommende lønnsoppgjør. Det ligger ifølge Flåthen an til kollektiv fornuft, altså moderasjon i tariffoppgjøret, på grunn av krisen i Europa.

LO-lederen mener det er en tragedie som nå utspiller seg i mange europeiske land.

- Det er spesielt skremmende med den store arbeidsledigheten i mange land, og spesielt blant ungdom, der den noen steder er på over 40 prosent. Vi mister hele ungdomskull, og dette gjør noe med både ungdommen og samfunnet, sier Flåthen.

Katastrofe
Han betegner det som en katastrofe når familier i Europa settes på gaten fordi de har blitt arbeidsløse og ikke kan betale sine regninger. Sosiale ordninger faller og lønninger er under press.

- Det er viktig at vi som fagbevegelse er solidariske med våre kamerater i Europa nå, sier Flåthen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.