Gå til sidens hovedinnhold

Frykter bråk når Thatcher skal begraves

Margaret Thatcher kuttet vilt i britenes velferdsgoder, men skal gravlegges på statens regning. Det får mange briter til å se rødt.

Storbritannias nå avdøde statsminister Margaret Thatcher kuttet der hun kunne i de offentlige utgiftene – og skal gravlegges på det offentliges bekostning. Mange briter fnyser av begravelsesplanene.

Protestene er blitt så sterke at myndighetene frykter for sikkerheten under seremonien, som finner sted onsdag. Politiet har allerede pågrepet flere personer under rene folkefester denne uken der Thatchers død ble feiret.

Som Lady Di
Thatcher skal bisettes fra St. Paul's Cathedral i en offentlig seremoni, men får ikke full statsbegravelse i tråd med den som ble hennes store forgjenger Winston Churchill til del i 1965. I stedet blir hun stedt til hvile på samme måte som prinsesse Diana i 1997 og dronningmoren i 2002.

- Flere hundre politifolk og soldater må være på vakt under begravelsen. De må holde øye ikke bare med demonstranter som kan forsøke å forstyrre seremonien, men også mot grupper som fortsatt motsetter seg britisk styre i Nord-Irland, skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Privatiser begravelsen
- La oss privatisere begravelsen hennes også, la oss legge den ut på anbud og gi oppdraget til den som tilbyr lavest pris. Det er vel det hun selv ville ha ønsket, sier regissøren Ken Loach, som i sine filmer har hudflettet Thatchers økonomiske og sosiale politikk.

Slike uttalelser står i skarp kontrast til hyllesten Thatcher mottar fra sine tilhengere, med statsminister David Cameron i spissen.

Hun tegnet et politisk kart som vi fortsatt bruker når vi orienterer oss i dag, sier dagens britiske regjeringssjef.

- La dette være gravskriften hennes: Hun gjorde landet vårt stort igjen, sa Cameron denne uken.

Opposisjonsleder Ed Miliband påpeker at Thatcher langt fra var ufeilbarlig, og viser til hennes grove feilvurdering av en mann som Nelson Mandela, men uttrykker likevel respekt.

Svekker Cameron?
Kommentatoren Steve Richards i den politisk uavhengige London-avisen The Independent tror ikke statsminister Cameron tjener på en sammenligning med Thatcher.

- De konservatives tilbedelse av Thatcher etter hennes død setter Cameron i et dårlig lys, skriver han.

- Når konservative politikere og avisene deres nærmest tilber en leder som ikke har uttalt seg offentlig på mange år, skjer det i bevissthet om dagens situasjon. De lengter vagt etter en ny leder av Thatchers merke uten egentlig å vite hva de drømmer om, mener Steve Richards.

Thatcher preger etter sin død også platebarometrene. Sangen «The wicked witch is dead» – «Den onde heksa er død» – fra musikalen «Trollmannen fra Oz» ligger i disse dager på tiende plass på salgslistene i Storbritannia. (©NTB)

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken