RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frykter brann på kirkegårder

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:
Levende lys kan antenne tørt gress og blomster.

Knusktørre forhold i store deler av Nord-Norge skaper frykt for storbranner, skriver Avisa Nordland.

I Bodø har det ikke kommet en eneste millimeter nedbør siden nyttårsaften i fjor.

Det er en reell mulighet for at Salten kan oppleve en brann av samme størrelse som brannene som har herjet i Trøndelag de siste døgnene.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om skogbrannfare i syv fylker.

Mens det meldes om lokalt stor skogbrannfare i Nordland, advares det om lokalt meget stor skogbrannfare på Vestlandet og i Trøndelag.

Én glo er nok
- Vi håper jo at vi kan unngå tilsvarende branner i Salten, sier Tore Nordli, overbrannmester ved beredskapsavdelingen til Salten brann.

Ifølge han skal det ikke mye til før at man får lignende brannscenarioer i Salten som det man ser i Midt-Norge. Et scenario Salten Brann frykter.

- Det holder med en glo, og riktige vindforhold. Vi snakker om en brann som kan spre seg med en hastighet på 40 til 50 kilometer i timen, sier han.

- Ikke bruk stearinlys på kirkegårder
Nå går Salten brann og advarer mot bruk av vanlige stearinlys og fakkelbokser på kirkegårder og andre steder ute.

- Nå ber vi folk prioritere å bruke elektriske lys på kirkegårder og andre steder ute, inntil forbudet mot bruk av åpen ild i Salten er opphevet, sier brannsjef Rolf Søtorp i Salten brann.

- Vi ønsker å formidle dette på en hyggelig måte, og håper folk støtter lojalt opp om et veldig viktig tiltak. Vår erfaring er også at de enkelte er veldig flinke til å følge opp slike oppfordringer, sier han.

- Fugler kan velte lysene
Kirkeverge i Hamarøy, Tanja Knutsen, er en av dem som har kontaktet Salten brann om dette.

- Jeg har sett at det er veldig tørt ute, også her på kirkegårdene. Ved bruk av stearinlys eller fakkelbokser frykter vi at det kan ta fyr i tørt gress og blomster som har lagt fra sommeren. Fugler kan for eksempel velte slike lys og bokser, og da kan det fort ta fyr, sier Knutsen.

- Jeg vet også at kirkeverger i andre fylker har fått henstillinger fra brannsjefene om at det ikke brukes vanlige stearinlys og fakkelbokser, og at man i stedet kan bruke elektriske lys i denne perioden, sier kirkevergen videre.

Nedbør
Brannsjef Rolf Søtorp i Salten Brann forteller at forbudet mot bruk av åpen ild i Salten vil vare inntil man vurderer at brannfaren har gått ned.

- Dette vil kreve nedbør i store deler av Salten, sier Rolf Søtorp.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere