- Dette kan bli den mest farlige skogbrann-uken denne nasjonen noensinne har sett, sier beredskapsminister David Elliott til den australske TV-kanalen 7News mandag.

Se video av flammehavet øverst i saken.

Over 150 boliger er ødelagte, tre menneskeliv er tapt og over 30 personer er skadd. Rundt 1.500 brannmannskaper har kjempet mot over 70 branner rundt om i Australias mest folkerike delstat New South Wales (NSW).

- Dra mens dere kan, skriver 7News Sydney på Facebook at det blir oppfordret til, om du bor i New South Wales.

På Twitter-siden til brannvesenet i den australske delstaten skriver de imidlertid at de ikke oppfordrer alle til å evakuere, men at de som bor utsatt til bør komme seg vekk.

- En enkel ting er å unngå områder der det er fare for skogbrann. Trygge områder kan være store steder eller byer, shoppingsentre eller andre steder som er langt unna skogbrann-områder, oppfordrer de.

Katastrofal brannfare

De mest intense brannene er nordøst i delstaten NSW, der sterk vind har blåst liv i flammene, opplyser Shane Fitzsimmons, sjef for brannvesenet på landsbygda.

Søndag var det fortsatt 100 skogbranner i delstatene New South Wales og Queensland. Flere av dem er ute av brannmannskapenes kontroll.

Store deler av delstatene, inkludert Sydney, forbereder seg nå på tøffe brannforhold de neste dagene. Det er første gang det har blitt varslet «katastrofal» brannfare i Sydney, som er det høyeste nivået, siden skalaen ble innført i 2009.

Les også: Brannsjef Bjørn så sitt eget hus bli totalskadd av brann. Nå deler han sin erfaring (+)

Søndag morgen norsk tid advarte brannvesenet i Sydney på Twitter om katastrofal brannfare i Sydney- og Hunter-regionen.

- Mange områder vil være utsatt for farlige skogbrannfare, skrev de.

Basert på de siste værmeldingene, er det forventet at skogbrannen vil kunne slå seg løs i disse to regionene tirsdag.

Verre enn forventet

Brannvesenet sier at tilstanden i andre deler av New South Wales også kan forverres, ifølge avisen The Guardian.

Brannvesenet i New South Wales har delt flere videoer på sin egen Twitter-konto:

- Dette viser hvor farlige forhold brannmannskapene jobber under, skriver de til én av videoene.

Mandag melder brannvesenet i NSW at det ikke bare er i Sydney- og Hunter-regionen det fryktes skogbranner tirsdag.

- Brannfaren i morgen forventes å være verre enn opprinnelig forventet. Det er nå spådd at også Illawarra/Shoalhaven vil oppleve en katastrofal brannfare, i tillegg til Stor-Sydney og Stor-Hunter, skriver NSW RFS på Twitter mandag.

Funnet død i utbrent hus

En 69 år gammel kvinne som ble funnet bevisstløs med alvorlige brannskader i nærheten av Glen Innes fredag, døde på sykehus, opplyser han. Lørdag morgen fant brannmannskaper en død mann i en utbrent bil i samme område.

Ytterligere fem mennesker er savnet i området der Glen Innes-brannen herjet.

Samme ettermiddag ble det klart at brannene hadde krevd et tredje liv, flere hundre kilometer unna. Offeret ble funnet i et utbrent hus tilhørende en 63 år gammel kvinne i landsbyen Johns River nord for Taree.

Over 30 personer, blant dem ansatte i brannvesenet, får behandling for brann- og røykskader, opplyser myndighetene. Siden fredag er minst 150 hjem ødelagt, men ikke alle de rammede områdene er blitt undersøkt ennå.

Svært høye flammer

Fem mennesker som var meldt savnet, er funnet i god behold, men de uforutsigbare forholdene gjør at myndighetene ikke kan utelukke at flere andre kan være savnet.

Borgermester Carol Sparks i hardt rammede Glen Innes, sier innbyggerne er svært preget av brannen. Ifølge henne skal flammene ha vært så høye som seks meter.

Les også: Dette utstyret kan redde boligen fra storbrann (+)

I Queensland er det erklært unntakstilstand. Over 1.200 brannmannskaper kjemper søndag mot mer enn 50 branner.

Mindre buskbranner er vanlige i Australia, og brannmannskaper har i månedsvis slukket sporadiske småbranner før landets sommer nå er i ferd med å starte. De siste dagene er en tøff start på det forskere frykter blir en hard brannsesong.

Uhørt situasjon

Klimaendringer og uheldige værsykluser har bidratt til kraftig vind, lav luftfuktighet og høye temperaturer. Krisen ser ikke ut til å avta med det første.

– Dessverre ser det ut til, med tanke på værmeldingen for den kommende uken, at krisen kan bli verre, sier Ross Bradstock, som forsker på skogbranner ved universitetet i Wollongong.

Han sier situasjonen er «uhørt» for de rammede regionene, og frykter brannene vil spre seg lenger sør, til tørrere landskap som er særs utsatt for skogbrann.