Den internasjonale straffedomstolen (ICC) utstedte arrestordre på Russlands president Vladimir Putin og landets barneombud Maria Lvova-Belova fredag.

ICC anklager Putin for å være ansvarlig for krigsforbrytelser begått i Ukraina. Russiske myndigheter har gjentatte ganger avvist anklagene og kaller arrestordrene meningsløse.

Nå hevder flere eksperter at arrestordren kan tvinge Putin opp i et hjørne hvor maktbruk er eneste utvei.

– Han vet at hvis han taper krigen, er det svært sannsynlig at han vil bli avsatt. Så han vil sannsynligvis bruke enda mer krefter på å vinne. Derfor må vi forvente en eskalering av krigsinnsatsen, sier Militærforsker ved Institutt for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet i Danmark, Kenneth Øhlenschlæger Buhl til dansk TV 2.

– Ingen vei tilbake

Litt av bakgrunnen for at eksperten sier dette, er at de fleste statsoverhoder og diktatorer som blir avkastet ved maktbruk sendes til den internasjonale straffedomstolen.

– Putin allerede gått så langt ned den veien at det ikke er noen vei tilbake, sier Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker på Dansk Institutt for Internasjonale Studier til kanalen.

I skrivende stund er det utstedt arrestordrer på en rekke tidligere ledere. Som for eksempel Joseph Kony som er kjent for å ha ledet Lord's Resistance Army i et forsøk på å ta makten i Uganda på tidlig 2000-tallet. Han er anklaget for tolv tilfeller brudd på menneskerettighetene inkludert mord, slaveri voldtekt.

– Alt som ytterligere isolerer Putin medfører en risiko. Man risikerer at han blir enda mer bestemt på å vinne denne krigen. Dette vil ikke bidra med å avslutte krigen med det første, sier militæranalytikeren Sean Bell til britiske Sky News.

– Individuelt ansvar

ICC begrunner arrestordren mot Putin og det russiske barneombudet Maria Lvova-Belova med mistanke om ulovlig deportering av barn og ulovlig overføring av mennesker fra ukrainsk territorium til Russland.

Ifølge domstolens sjefanklager Karim Khan er hundrevis av ukrainske barn hentet ut av barnehjem og tatt med til Russland, der mange siden skal være adoptert bort.

– Det er grunn til å tro at Putin har et individuelt ansvar for disse forbrytelsene, heter det i domstolens begrunnelse.

Human Rights Watch gleder seg likevel over ICCs arrestordrer, til tross for at det vil være svært vanskelig å få stilt Putin for den internasjonale straffedomstolen.

– Med disse arrestordrene har ICC gjort Putin til en ettersøkt mann og har tatt det første steget for å få en slutt på straffefriheten som har oppmuntret gjerningsmennene i Russlands krig mot Ukraina altfor lenge, heter det videre.