Fra 01. november og til helgen etter 2. påskedag kreves det at alle lastebiler og tungtransport-kjøretøyer på norske veier er skodd for vinteren. Det betyr at de må ha lagt om til godkjente vinterdekk, at mønsterdybden i dekkene er på minimum 5 mm og at de har med seg kjetting.
Les: Farevarsel om store mengder snø
I lys av dette gjennomførte Utrykningspolitiet (UP) en omfattende og landsdekkende stikkprøve-aksjonsuke i november.
Se video: Her fersker UP lastebilsjåføren i kontroll
Men det er det langt fra alle som ferdes over fjell og langs snødekte veier her til lands som er riktig skodd for forholdene.
Les også: Nesten halvparten av kontrollerte lastebiler hadde feil
Må ha dekk for norsk føre
Nylig var Nettavisen med UP på aksjon på den norske siden av svenskegrensen langs E6 på Svinesund.
– Hvorfor er det så viktig å sjekke dette?
– Vi er inne i vintersesongen. Da er det store krav til kjøretøyene som er på veien. Da er det viktig at de har dekkene som er egnet til å kjøre med i Norge. Fra 01. november er det visse krav som gjelder alle kjøretøy både for utenlandske og norske, så lenge du skal kjøre innenfor Norges grenser, sier fungerende distriktsleder for Utrykningspolitiet, Ola Nøklebye Evensen til Nettavisen.
Les også: Denne lastebilen sjokkerte bilist: – Horribelt
Bom stopp i kontroll
Akkurat i det Nettavisen ankommer stedet er tre karer fra UP i ferd med å kjøre full sjekk av et øst-europeisk vogntog. Der er ikke alt i orden.
Én av betjentene sjekker papirer, førerkort og tar alkometertest av sjåføren, mens de to andre går over dekkene for å se at de har riktig merking.
Både førerkortsjekk, alkotest og dekk kommer sjåføren seg greit gjennom. Men med papirer og kjetting ser det dårligere ut med.
Sjåføren mangler i alt fem sett med kjetting. For hvert sett som mangler, vanker det en gebyr på 1500 kroner.
– Han manglet både kjetting og litt papirer. Han endte med et samlet gebyr på 8000 kroner. Han må også utbedre og skaffe seg kjetting før han kjører videre, sier Evensen.
– Er det mange farlige vogntog på norske veier om vinteren?
– Det er nok en del, men så hører det med til historien at det har blitt atskillig bedre de siste årene i forhold til det det var for bare fem-ti år siden. Det har vel en viss sammenheng med at kontrollene har blitt skjerpet, bøtene har gått litt opp og at bevisstheten rundt det kanskje har blitt noe bedre, sier han.
Les også: Dette tallet må du sjekke før du skifter dekk
– Åpenbart at det vil være en fare
– Hvis et vogntog ikke har de riktige mønsterdybdene og kjettingene som skal til, hvilke fare utgjør det på veiene?
– Det kan både være med fremkommelighet, men først og fremst er det i forhold til grep og bremseegenskaper. På glatt føre er det enorme krefter i sving når disse begynner å skli, så det er åpenbart at det vil være en fare for andre trafikanter og han som kjører også selvfølgelig, sier UP-distriktslederen.
På E6-brua over Svinesund kommer det vogntog på vogntog durende til alle døgnets tider. Evensen forteller at fleste kommer fra Nord-Europa, Polen og Tyskland.
– De aller fleste har ting på stell, men så er det noen unntak selvfølgelig, sier han.
I fjor vinter hadde 3687 av tungtransportkjøretøyene som ble kontrollert av Statens vegvesen manglende kjetting eller manglende godkjente vinterdekk. Statens vegvesen uttalte i den sammenheng at utenlandske vogntog er overrepresentert i statistikken.
«Verstingene kommer sydfra»
Det er ikke hver dag UP står ved grensen for å kontrollere utrustningen til vogntogene som kommer inn til Norge, men Statens vegvesen har fast tilhold her. De vet mye om hvor «vinter-verstingene» kommer kjørende fra.
– Etter det jeg har skjønt på de som er her daglig, så er det de som kommer lenger sydfra som har litt mindre kunnskap om hva som kreves for å kjøre i Norge enn de som kjører her stadig vekk, sier Evensen.
– Dere har også kjørt alkotest på de dere stopper. Hvorfor det?
– Det er en del av de kontrollene vi gjør uansett hvem vi stopper. Vi sjekker alltid for rus. Det hender at vi avdekker noen som har over lovlig verdi. Det er spesielt skummelt når man har de dimensjonene og vekten man snakker om her, sier han.
Evensen har selv kommet over noen skrekkeksempler på kontroll. Mer om akkurat det kan du se her: