Gå til sidens hovedinnhold

– Frykter dødsstraff for Assange

Advokatene frykter konsekvensene av utlevering til USA. Mandag startet høringene om voldtektsanklagene.

Samtidig startet i dag høringen rundt voldtektsanklagene mot Wikileaks-grunnlegger Julian Assange i London. Den 39 år gamle australieren er etterlyst av svensk politi for voldtekt og seksuell trakassering mot to svenske kvinner i fjor sommer, skriver BBC.

Svenske påtalemyndigheter har begjært Wikileaks-grunnleggeren utlevert til Sverige, samtidig som advokatene hans frykter at han kan få dødsstraff hvis USA skulle kreve han utlevert i forhold til tidligere anklager rundt Wikileaks.

Vil samarbeide
Hans advokater har tidligere sagt at Assange har stilt seg villig til å samarbeide med svenske myndigheter, og at dermed ikke er nødvendig med noen arrestordre.

I et dokument gitt ut av forsvarerne til Assange skriver de blant annet at den svenske aktoren Marianne Ny ikke er kvalifisert eller har myndighet nok for å utstede en europeisk arrestordre. Forsvarerne skriver også at å utlevere Assange til Sverige vil være en «fornektelse av rettferdighet» og et klart brudd på britiske konstitusjonelle rettigheter.

Forsvareren til Assange kritiserte også media for å ha fremstilt australieren som en feiging som nektet å dra tilbake til Sverige.

– Har «mistet balansen»
Representanten for de svenske myndighetene i London, Clare Montgomery, fortalte retten at voldtekt er en av 32 lovbrudd som garanterer utlevering og at Assange var anklaget for å ha sex med minst en kvinne uten å ha brukt kondom, til tross for at hun bare ville gi han samtykke hvis han hadde en.

Den pensjonerte svenske dommeren Brita Sundberg-Weitman, som er ett av vitnene til Assange, kritiserte myndighetene for å ha avslørt at Assange var under etterforskning for voldtekt og seksuell trakassering.

Hun påsto også at den svenske aktoren Marianne Ny hadde en forutinntatt holdning om at alle i Assanges situasjon er skyldige, og at hun var så opptatt av situasjonen til mishandlede kvinner at hun hadde «mistet balansen».

Høringen fortsetter i morgen tidlig.

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken