Gå til sidens hovedinnhold

Frykter dødsstraff for Gaddafis sønn

Forsvareren hans ber om utlevering til Haag.

Den britiske forsvareren til Saif al-Islam Gaddafi, sønnen til Libyas tidligere diktator, ber nå Storbritannia gripe inn på klientens vegne. Han mener diktatorsønnen risikerer dødsstraff dersom rettssaken gjennomføres i Libya.

I et brev til det britiske utenriksdepartementet ber John Jones myndighetene om å fordømme libyernes avslag på å utlevere Gaddafi til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Forrige uke ble Libyas tidligere utdanningsminister, Ahmed Ibrahim, dømt til døden og Jones frykter at hans 41 år gamle klient vil lide samme skjebne.

- Lukker øynene
I brevet viser han til den britiske utenriksministerens William Hagues reise til Kongo sammen med skuespiller Angelina Jolie, der han blant annet adresserte spørsmålet om menneskerettigheter.

- Du kan ikke framstå som en forkjemper for menneskerettigheter samtidig som du lukker øynene for Libyas brudd på disse, skriver han ifølge The Guardian.

- Libya tar ikke hensyn til domstolens utleveringsordre. Utenriksdepartementet må vise at de støtter domstolen, fortsetter han.

Nekter å sende ham til Tripoli
I dag sitter Gaddafis sønn fanget på et ukjent sted i Libya. Zintan-millitsen, en av de mektigste gruppene i landet, stod bak arrestasjonen og nekter å utlevere den profilerte fangen til Haag.

De ønsker heller ikke å sende ham til sine allierte fra borgerkrigen i hovedstaden Tripoli.

- Vi, som libyske revolusjonære vil stille ham for retten i en revolusjonær rett. Det kommer til å bli en offentlig og rettferdig rettssak, sier Alajmi Ali Ahmed al-Atri, som fanget ham i november 2011, ifølge Reuters.

Ifølge Al Jazeera har Zintan-millitsen ansatt advokater som skal bekrefte overfor krigsforbryterdomsstolen i Haag at de er i stand til å gjennomføre en rettferdig rettssak.


Sjefsforhandler
Han forteller videre at Gaddafi holdes fanget under behagelige forhold på et ikke oppgitt sted. Her har han ifølge Zintani-millitsen tilgang på god mat og medisinsk personell.

Disse opplysningene står i sterk kontrast til meldingene fra human Rights Watch, som i fjor kunne rapportere at han manglet to fingre og flere tenner.

Saif al-Islam var den av Gaddafis sønner som var mest offentlig kjent. Han dukket stadig opp gjennom internasjonale medier, mens hans far hadde makten i Tripoli og opprøret mot diktatoren sto på rundt om i landet.Før revolusjonen som forte til Gaddafis fall, ble Saif al-Islam regnet som landets de facto-statsminsister ifølge lekkede dokumenter.

Før krigen skal han ha vært landets sjefsforhandler i de kontroversielle avtalene som førte til at Lockerbie-terroristen ble løslatt i 2009 og avtalen som ga BP drillerettigheter i Libya.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg